Most na krilima referenduma postao treća politička snaga: Grbinov SDP stagnira, HDZ uvjerljivo prvi

Most na krilima referenduma postao treća politička snaga: Grbinov SDP stagnira, HDZ uvjerljivo prvi

Hrvatska političku godinu završava s dvije konstante – HDZ je najjača stranka u zemlji, a predsjednik Milanović najpopularniji političar u Hrvatskoj. Raspoloženje birača u prosincu donosi posljednji ovogodišnji Crobarometar Dnevnika Nove TV.

HDZ godinu završava uvjerljivo prvi s rejtingom od 29,7 posto. Tijekom godine su imali male oscilacije, ali sve se to vrtjelo oko 30 postotnih poena potpore.

Daleko iza vladajuće stranke je SDP s potporom od 13,1 posto pa MOST koji se zaustavio na 10,6 posto. Možemo! je i dalje u slobodnom padu i sada je na 8,8 posto, a Domovinski pokret preskočio je izborni prag i sada ima 5,3 posto.

Zanimljivi su trendovi, HDZ i SDP gotovo zacementirani s rejtingom, no MOST očito na referendumskoj inicijativi popravlja rejting i sada je dva mjeseca u rastu, a zato je od kolovoza Možemo u padu. Domovinski pokret krenuo je prema gore.

Daleko od izbornog praga je Živi zid s 2,4 posto, zatim IDS s 1,7 posto, HSS godinu završava na 1,6 posto, a FOKUS na 1,3 posto, identičnu potporu ima i CENTAR s 1,3 posto. HNS je na 1,2 posto. Ostale stranke od lijeva do desna imaju 5,5 posto, a neodlučnih je i dalje visokih 17,2 posto.

Predsjednik Milanović najpopularniji je političar koji je na kraju godine i popravio svoj osobni rejting. Jedini je političar o kojem većina ispitanika ima pozitivan dojam. Tako o predsjedniku pozitivno misli 52 posto ispitanika, a negativno njih 39 posto.

Tomislav Tomašević može računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 34 posto negativan.

Božo Petrov računa na 38 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, a njih 43 posto misli suprotno.

Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta, može računati na 38 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, a njih 36 posto misli negativno,

Andrej Plenković ima samo 36 posto ispitanika koji u njemu misle pozitivno, ali ima i 55 posto onih koji misle negativno.

I na kraju Peđa Grbin koji može računati samo na 27 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, zato njih 52 posto misli negativno.