Plenković je prije točno pet godina dao jedno jako bitno obećanje. I do danas ga nije ispunio

Plenković je prije točno pet godina dao jedno jako bitno obećanje. I do danas ga nije ispunio

Prije točno 5 godina premijer je na izvanrednoj konferenciji za medije najavio da će Hrvatska vratiti INA-u u svoje vlasništvo otkupom cjelokupnog udjela koji u toj naftnoj kompaniji ima mađarski MOL.

Bila je to reakcija Vlade na izgubljeni međunarodni arbitražni spor, u kojem Hrvatska nije uspjela dokazati da su ugovori sklopljeni s mađarskom stranom 2009. godine bili posljedica koruptivnih aktivnosti bivšeg premijera Ive Sanadera. Plenković tada nije otkrio otkud novac za otkup dionica INA-e, iako je rekao da to neće povećati javni dug,javlja RTL.

“Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini prema modelu koji smo već razradili”, govorio je tada Plenković.

5 godina kasnije – od kupoprodaje i dalje ništa. Vlada je u međuvremenu tek odabrala konzultante kojima je dosad isplaćeno 23 milijuna kuna za savjetovanje u otkupu INE. Sve do danas kada je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić poslao znakovitu poruku.

“Sjedeći tjedan ćemo na Vladi donijeti određene zaključke i bit će vam sve jasnije”, komentirao je Čorić.

Na pitanje radi li se o tome da INA dođe u hrvatske ruke ministar odgovara:

“Još jednom. Donijet ćemo određene zaključke i bit će vam sve jasnije. Pričekajte sljedeći tjedan sjednicu Vlade.”

Kupnja INA-e je bila prva Plenkovićeva laž – poručuje s Kosova predsjednik Republike. Skeptičan je i prema najavi ministra Ćorića da će idući tjedan Vlada predstaviti odluke i zaključke o tome.

“Sljedeći tjedan po julijanskom… To je znojan život i krvav”, komentirao je u svom stilu Zoran Milanović.