MOZAIK SE POLAKO SLAŽE: Rojs otkio koja su dvojica generala prvi potpisali

MOZAIK SE POLAKO SLAŽE: Rojs otkio koja su dvojica generala prvi potpisali

Ljubo Ćesić Rojs gostovao je u RTL Direktu gdje je otkrio kako je generalski zbor na sastanku zaključio kako ne znaju zašto se uopće o svemu ovome raspravlja jer su Krešić i on to učinili pod svojim imenom, ne u ime zbora. 

“Sukob” s Krešićem je, navodi, stvar prošlosti. Upitan tko je inicirao pismo o pomilovanju, navodi kako ne zna, ali ne vjeruje da je to Nobilo.

“Jarak je rekao da je Nobilo pismo dobio u petak, u petak kad je bilo da će se pojaviti, ja sam nazvao Medveda, on mi je rekao, Ljubo, to ti nije trebalo”, kaže.

Govori i da će objaviti tko je na njega vršio pritisak oko pisma, a i prijetilo mu se, kaže.

Kaže i kako su znali da će pismo uzburkati vode, ali ne u kolikoj mjeri. “Potpisao sam, ne želim povući svoj potpis, a iako sam pogriješio nemam pravo povući svoj potpis. Pročitao sam pismo, nitko me nije nagovarao. Prvo su potpisali general Čermak i Gotovina, ja sam treći, Krešić četvrti. Potpisano 11. travnja. Svi potpisi su skupljeni i otišli su gdje su trebali”, navodi.

Pismo je, dodaje, potpisao kao čovjek, vjernik u vrijeme velikog tjedna, u vrijeme praštanja. “Jadno je da provlačimo njih koji su u 70-im gdinama. Oni žele da ljudi u mukama umru u zatvoru, ja nisam takav. Sad će se javiti oni koji pitaju kako su patili oni koje su ubili. Nitko se nije oglasio od onih koje su ubili”, rekao je.

Ističe kako su u ratu imali velike zasluge. Perković je, tvrdi, otkrio “akciju labrador” u kojoj je na židovsko groblje, pod općinu postavljen eksploziv. Spasio je, navodi, i kontejnere, puške, metke. Perković je, ističe, imao i dokument oko pokušaja atentata Tuđmana.

Na kraju, što očekuje od Milanovića sada, kaže, ne zna, nepredvidiv je. “On je pravnik, pravedan. To je dopis koji je otišao redovnim putevima. Ja da sam na njegovu mjestu pomilovao bih 46 branitelja i ovu dvojicu i sve njih”, zaključio je.

“Meni je najžalije što napada mog prijatelja i suborca. Rekao sam mu u nedjelju u Livnu. Nemojte mi napadati ministra Tomu Medveda koji je častan, pošten, puno napravio za hrvatske branitelje. Napadajte mene. On je zdravstveno stanje narušio, tri puta je ranjen i izgubio je brata. Mene udarajte. U mene su široka leđa, ali dobit ćete i odgovor”, kazao je na kraju.

Foto: Hina