Poznata novinarka o Milanoviću: Sad će mu se čak i Komšić rugati

Poznata novinarka o Milanoviću: Sad će mu se čak i Komšić rugati

Poznata novinarka Ines Sabalić komentirala je najnovije izjave predsjednika Zorana Milanovića.

“Milanović nije dobar poznavatelj Bruxellesa, a to znači ni EU-a, niti NATO-a, bez obzira što je sudjelovalo na Vijeću kao premijer. Prema tome kakvi su mu politički istupi, ispada da mu je razumijevanje europskih i sigurnosnih politika površno i vrlo subjektivno, a nije niti pronicljiv.

Da jest, ne bi svojedobno otpisao Angelu Merkel kao istočnonjemačku babetinu, kravu, ne sjećam se više točno riječi, ali je bilo pred svjedocima, niti bi potpredsjednici Europske komisije rekao da je činovnica, niti bi dan nakon primanja u EU, poništio njemački zahtjev za izručenjem one dvojice. Zbog toga smo skoro četiri godine kako je vodio Vladu bili pomalo na ledu. Svi su gledali novu, novcatu državu članicu, koja se zaklinjala u poštivanje prava i dogovora, kako drugi dan nakon primanja izruguje ono što je jučer bila potpisala.

Milanović niti onda nije imao ni prijatelje niti frendove medju EU liderima, a nema ih niti danas. On, kao premijer i predsjednik, vidi događanje, razvoj, vidi aktere, složi sliku, ali nema strpljenja, niti intuicije da poveže u 3D-u i stvarno shvati. U jednu ruku kao da je suviše fasciniran, a u drugu precjenjuje sebe. Tko zna zašto, najavio je da će Hrvatska dati veto na primanje Švedske i Finske u NATO, sve dok se ne promijeni izborni zakon u Bosni.

Nakon Milanovićeve jake vike i faktički ucjene Americi i Europi, situacija za bosanske Hrvate bit će gora nego prije, već je gora. Evo, iako se Milanović naljutio, Amerika je već odbila promjenu izbornog zakona. Bosanski Hrvati opet su sa svojim zahtjevima na početku. Milanović je ponovo vratio u igru čak i Komšića. Sad će mu se čak i Komšić smijati i rugati mu se. S pravom. Rijetko tko tako iznebuha, da ga se ne pita, međunarodno potkopava svoju zemlju.

Otkud ideja – ma otkud – da bi jedna mala zemlja na rubu europske i transatlantske zajednice u najvećoj sigurnosnoj krizi od osnivanja EU-a i NATO-a, mogla prkositi stvaranju konsensuza o primanju Finske i Švedske u NATO? To su razgovori iz kojih je on isključen, a sad se valjda na njega gleda kao na loose cannon za kojeg se ne zna gdje će udariti. Isključen je iz razgovora zato jer nema stvarnu moć a posebno zato jer nema utjecaja, posredno ili neposredno, na svoje parnjake. Svejedno može dalje činiti štetu i to i radi, time što kad govori, govori u ime svoje zemlje. U ovom trenutku, svatko se ponovo “pita” je li za Europu, je li za odredjeni sistem vrijednosti i je li za slična očekivanja za budućnost, i može li dijeliti slične planove.

“Pitala se” čak i Francuska, takodjer Slovenija – dobro, izborima, a “pita se” i Hrvatska. Svatko. Očekuje se razumijevanje i dogovor oko zajedničkog pravca i postupaka. To je iznimno teško, jer je članica puno i jako su različite. Ali, dogovor se sklapa, as we speak. I onda, uleti Milanović da će staviti veto dok se ne promijeni izborni zakon u susjednoj BiH. Da je to umjesto PRH bio nalogom državnog vrha bio primoran reći, na primjer, ambasador RH pri NATO, američka ambasadorica Smith samo mi umorno digla obrve i taj bi zahtjev zamro u zraku i zapanjenoj tišini.

Ali, ovako, kad je viknuo Milanović, reakcija mora biti teža i bit će. Nadajmo se da među Milanovićevim savjetnicima ima netko tko to razumije. Ne može Milanović prijetiti da će, u opasnosti od čak i nuklearnog rata, kad su svi smirili strasti, kad Ankara radi pod ruku s drugima, na primjer, pomisliti da može rušiti jednu američku inicijativu. Toliko o njegovom razumijevanju Bruxellesa, a čudim se onima koji ne razumiju više koliko je Europa postala povezana i koliko je tješnja nego ikada.

Što nas je bilo briga ranije tko dobiva izbore u Francuskoj i Njemačkoj, na primjer. Ali, sad gledamo svakog pojedinačno. I drugi gledaju nas i vide Milanovića kojemu jedna šokantna izjava stiže drugu: izjavama o tome tko je kriv za rat u Ukrajini, o Putinu, o NATO-u, sad o Bosni…Odsada će se i legitimni zahtjev bosanskih Hrvata za promjenom izbornog zakona gledati kroz prizmu Milanovićevih izjava o Ukrajini i Finskoj i Švedskoj.

Šokantnih izjava, dugo će ovo trebati popravljati, a ako svi skupa preživimo, onda će se u analizama ponašanja EU-a prema ratu Rusija – Ukrajina, koji se može i proširiti, spominjati i ambivalentna priroda Milanovićeve Hrvatske i Vučićeve Srbije.

Foto: Hina