Možemo li mu vjerovati: Plenković tvrdi da je ime ravnatelja Vinogradske saznao iz medija

Možemo li mu vjerovati: Plenković tvrdi da je ime ravnatelja Vinogradske saznao iz medija

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković boravi danas u posjetu Primorsko – goranskoj i Istarskoj županiji.

Posjet je započeo sudjelovanjem na svečanosti polaganja kobilice za brod „Eclipse II“ u brodogradilištu 3. maj.

“Drago mi je biti na Korzu i dati potporu svim kandidatkinjama i kandidatima”, rekao je Plenković. “U mandatu naše Vlade realizirani su krupni projekti za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku. Investirali smo velika sredstva u KBC Rijeka. Oleg kaže da radimo renesansu na obali, puno ulažemo. Luka Rijeka postat će još važniji gospodarstveni generator, Vlada vodi računa o Gorskom kotaru. Investiramo i dalje. U svojim programima i Josip i Gari jasno su stavili okvir politike HDZ-a na izborima ove godine – načelo kontinuiranog dijaloga sa županijama, gradovima i općinama. Nijedna Vlada ranije nije postavila okvir dijaloga”, dodao je, prenosi N1.

“Epidemija jenjava, cijepljenje se ubrzava, krećemo iz faze očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta”, istaknuo je Plenković.

O koronavirusu

Komentirajući izbor v.d.-a Vinogradske bolnice rekao je: “Pročitao sam tu vijest, ima svoje zadaće, neka sredi situaciju u Vinogradskoj.” Plenković očito želi dati do znanja da nije izravno umiješan u izbor v.d ravnatelja iako je u to teško povjerovati. Troje glavnih aktera u aferi Vinogradska – a riječ je o ministru Berošu, bivšem ravnatelju Zovaku i profesorici Zadravec- su članovi HDZ-a, a i u Upravnom vijeću vodeću riječ imaju također članovi HDZ-a.

O epidemiološkim mjerama rekao je: “Što se nas tiče, radimo sve primjereno okolnostima. Vidjeli ste da je Hrvatska prošla u pogledu mjera na vrlo balansiran način. Proteklih dana možete vidjeti kakve su reakcije građana u zemljama s restriktivnim mjerama, policijskim satom itd. Hrvatska je našla balans između zdravstvene zaštite i rada, obrazovanja, normalnog života… Mislim da smo u tome uspjeli, tome je doprinos dala osobna odgovornost sugrađana. Žao mi je zbog svih koji su preminuli, svaki je život dragocjen. Osigurali smo dovoljne količine cjepiva, dnevno cijepljenje se ubrzava, želimo da se do 30. lipnja cijepi 50-55% odrasle populacije. Vjerujem da idemo dobro. Stožer razgovara s akterima. Ići će se u testne, pilotne projekte. Kako bude epidemija slabija, cijepljenost veća, brže ćemo se vratiti u normalan život.”

O popuštanju mjera u zatvorenim prostorima rekao je: “Kad bude primjeren trenutak, to će se dogoditi, nećemo riskirati.”

Na pitanje je li Hrvatska pobijedila koronavirus odgovorio je: “Što se tiče prvog poluvremena, znate odgovor.”

O sukobu s Milanovićem

O sukobu s Milanovićem rekao je: “Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze, a u tome mu se pridružila njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana. Pozivam sve da pročitaju njezin program u kojem nas želi vratiti u vrijeme kad je politika birala suce. Osim što je njegovom greškom diskvalificirana, ne može postati predsjednik suda netko tko ne poštuje pravni poredak. Ne znam zašto prof. Đurđević ranije na drugom natječaju nije propustila rok. Zašto se ovdje nije javila? Nije ni važno, pogriješila je. Biti predsjednik Vrhovnog suda nije biti higijeničar u školi.”

“Mi Đurđević nećemo podržati – prekršila je zakon i pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri, a usto se sad vidi program… Teza o izuzeću je smiješna, to se može prodavati onima koji ništa ne znaju. Ona neće biti predsjednica Vrhovnog suda, čudi me da se upustila opet u to. Moglo se napraviti nešto drugo, a ne u nezakonitoj proceduri nametati nekoga. Ovo je politički stav HDZ-a i parlamentarne većine – tko krši zakon u proceduri da postane predsjednik Vrhovnog suda i još u programu imaš manifest osobe koja bi htjela biti ministar pravosuđa, recimo”, dodao je.

Potom je zaključio: “Mi smo za to da dođe najbolji. Nemamo svog kandidata. Predsjednik će ga predložiti, a Sabor izabrati. A izbor sudaca u Hrvatskom saboru, to je 30 godina unatrag. Uloga politike na imenovanje sudaca je simbolična, predstavlja dva od 11. A Milanović mi želi sugerirati – to ti je dobro. Mi znamo današnje vrijednosti i neovisno sudstvo. Želimo da suce ne bira politika.”

Na pitanje dokle će trajati rasprava s predsjednikom države, Plenković je rekao: “Zanima me izabrati predsjednika, tj. predsjednicu Vrhovnog suda, to me zanima. Nismo mi ti koji su destruktivni, izrazito smo konstruktivni. Nismo mi kršili zakon. Uvijek treba gledati što drugi govori. Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih. Milanović trči u džepiće SDP-a, gdje još postoje, da nekako prežive ove izbore. Očekujete od mene da šutim? Mi samo uzvraćamo argumentima.”