Možemo traži zaštitu izbjeglica: I hrvatska je odgovorna za sadašnji kaos u Afganistanu

Možemo traži zaštitu izbjeglica: I hrvatska je odgovorna za sadašnji kaos u Afganistanu

Politička platforma Možemo poručila je u utorak da bi Hrvatska trebala osigurati evakuaciju hrvatskih državljana i podržati međunarodnu zaštitu za izbjeglice iz Afganistana, kao što bi to trebale napraviti i sve članice NATO-a koje su slale vojne snage u Afganistan.

“Budući da smo u Afganistanu bili vojno prisutni, dio odgovornosti za trenutnu situaciju snosi i naša zemlja. Ali i neovisno o tome, sada je nedopustivo okrenuti leđa svim onim građankama i građanima Afganistana koji su pokušavali izgraditi Afganistan kao demokratsko društvo”, navodi Možemo na svom facebook profilu, javlja Novi list.

Smatra da najmanje što u ovom trenutku možemo učiniti jest osigurati evakuaciju hrvatskih državljana iz Afganistana i međunarodnu zaštitu za izbjeglice iz Afganistana, kao što bi to trebale napraviti i sve članice NATO-a koje su slale vojne snage u Afganistan, ali i druge zemlje spremne pomoći ljudima koji traže međunarodnu zaštitu.

Podsjećaju da su prije skoro 20 godina zapadni saveznici odlučili vojno intervenirati u Afganistanu kako bi uništili terorističku mrežu Al-Kaida i uveli demokraciju u tu  zemlju. Nakon toga uslijedile su vojne intervencije u Iraku, Libiji, Siriji, često pod sumnjivim motivima i lažnim dokazima.

“Sve ove vojne intervencije pokazale su se neuspjelima – donijele su više problema no što su ih riješile. Izgubljeni su brojni ljudski životi, raseljene mnoge obitelji, uništena društva i kulturna baština, devastirane ekonomije”. Ističu da je prije 20 godina velik broj ljudi upozoravao je na besmislenost tih intervencija, ali vojna doktrina tzv. rata protiv terorizma nadjačala je mirovne napore.

“Iako je Al-Kaida uništena, stvorene su nove terorističke organizacije, većina ovih država je u raspadu, a svjedočili smo i jednom od najvećih izbjegličkih zbjegova u Europu nakon 2. svjetskog rata”, podsjeća Možemo na svom facebooku.

Foto: Hina