UŽIVA NA LUKSUZNOJ JAHTI: Zašto ministar Marić skriva identitet svog imućnog prijatelja

UŽIVA NA LUKSUZNOJ JAHTI: Zašto ministar Marić skriva identitet svog imućnog prijatelja

Čija je jahta na kojoj je uživao ministar financija Zdravko Marić, radi li se o nedozvoljenom poklonu državnom dužnosniku, te je li ministar Marić možda u sukobu interesa, pitanja su na koja još uvijek nemamo jasne odgovore. Njih je građanima mogao dati sam ministar financija kada su ga novinari Jutarnjeg lista pitali čija je jahta – ali nije. Marić je otkrio tek da jahta na kojoj je odmarao nije u njegovom vlasništvu, nego od prijatelja koji ga je pozvao u goste.

Nakon objave fotografije Zdravka Marića s palube jahte, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto postavila je zastupničko pitanje u kojemu od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića traži da joj odgovori na čijoj je to jahti odmarao njegov ministar financija. U međuvremenu se za taj slučaj zainteresiralo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Kako doznajemo, Povjerenstvo će ovoga tjedna na radnom sastanku raspravljati i o tome hoće li otvoriti predmet o tom slučaju, javlja Jutarnji list.

Obzirom da ministar financija Zdravko Marić ne želi reći tko je vlasnik jahte, odnosno tko je prijatelj koji ga je pozvao na jahtu, zamjenika predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Davorina Ivanjeka pitali smo – načelno – smije li i pod kojim uvjetima državni dužnosnik prihvatiti prijateljski poklon (i do kolike vrijednosti), poklon poput ljetovanja na jahti?

Vezano za poklone prijatelja ne postoje nikakva ograničenja. Što se tiče odredaba Zakona o sprečavanju sukoba interesa nije uopće sporno da netko svom prijatelju (koji je državni dužnosnik, nap. a.) smije pokloniti putovanje na jahti. Međutim, što ako je taj prijatelj u poslovnim odnosima s tijelom u kojem državni dužnosnik obavlja svoju dužnost? Ili s tijelima čiji je državni dužnosnik član po službenoj dužnosti? – objašnjava Davorin Ivanjek.

Bilo bi dobro da je sam ministar financija Zdravko Marić, dodao je Ivanjek, javno otkrio tko je taj njegov prijatelj, odnosno da je rekao ima li ta osoba ikakvih poslovnih odnosa s državom.

Mediji bi također trebali inzistirati na otkrivanju identiteta bogatog prijatelja ministra Marića jer je riječ o izuzetno skupom i vrijednom poklonu.

Foto: Hina