Mrak se nadvio na Cibonin kompleks. Godine nebrige dovele su do propasti nekada omiljenog sastajališta

Mrak se nadvio na Cibonin kompleks. Godine nebrige dovele su do propasti nekada omiljenog sastajališta

Nitko njime ne voli prolaziti ni usred bijela dana. A kad padne mrak, ljudi će radije obilaziti cijeli Cibonin kompleks.  Prolaz ispred mahom zatvorenih trgovina i obrta doima se jezivo, mračno, zapušteno. I sve što se ondje može pronaći jest trgovina mješovitom robom, kafić ispred kojeg se druže lokalni ljubitelji alkohola, jedna poprilično dobra kebabdžinica i trgovina s erotskim igračkama, piše Večernji list.  

Uđete s tramvajske stanice u prolaz i nakon prvih deset metara nadate se da nećete slomiti nogu, jer se u prolazu nalazi rupa koja je samo djelomično pokrivena. Stube koje vode na plato i Trg Dražena Petrovića pune su ptičjeg izmeta, stakla od razbijenih boca i lišća koje je dopuhao vjetar, a na pola puta prema gore zamijetit ćete veliku žutu lokvu koja je, vjerujte nam na riječ, ljudskog podrijetla. Ako odlučite izbjeći stepenice i produžiti prema Ulici Florijana Andrašeca, proći ćete pokraj Kraševe prodavaonice, uz mračni kafić u kojem ponekad ima, a ponekad nema stolova, jednu galeriju, Hrvatsku lutriju i “seksi dućan”. Vidjet ćete još jedan kafić, ali ne i prolaznike. Jer, malo tko voli onuda prolaziti. 

Tako je danju, a što kad padne noć? Tek tada se nitko ne želi približavati prolazu jer se u njemu počinju okupljati beskućnici koji stubište koriste kao svoje prenoćište i WC. A nije uvijek tako bilo, jer je Cibonin prolaz nekoć bio jedno od hit mjesta za kupnju i druženje.  Prolazeći onuda gotovo svakodnevno, pitali smo se zašto je prolaz tako zapušten i tko je zadužen za njegovo održavanje. Upitali smo Grad Zagreb tko je odgovoran za čistoću i uređenje prolaza, a odgovorili su nam iz Zagrebačkog holdinga. I kažu nam, ukratko, da je prolaz čist i da se redovito održava, kao i stubište koje vodi do košarkaške dvorane.

“Temeljem Ugovora o upravljanju, GSKG d.o.o. upravlja prostorima unutar prolaza objekta, dok se čišćenje prolaza provodi temeljem sklopljenog ugovora o tjednom, izvanrednom i posebnom čišćenju koji su suvlasnici sklopili sa tvrtkom Lotus Clean j.d.o.o. Odmah po primitku novinarskog upita, temeljem terenskog očevida nadležne službe GSKG-a utvrdile su da su prolaz objekta Cibone (pasaž) kao i stepenice u vanjskom prilaznom dijelu u urednom stanju.  Trg Dražena Petrovića nalazi se u redovnom programu čišćenja i pranja Grada Zagreba te ga radnici Podružnice Čistoća održavaju ručnim čišćenjem svakim danom od ponedjeljka do subote u prvoj smjeni rada te strojnim pranjem jednom tjedno u trećoj smjeni rada i to tijekom dijela godine u kojem je strojno pranje moguće (povoljna vanjska temperatura)”, odgovorili su nam i priložili fotografije. Na jednoj od njih, spomenimo, vidi se i spomenuta rupa koju prolaznici izbjegavaju. Odgovorili smo im vlastitim fotodokazima, a jesu li su djelatnici vanjske tvrtke zaduženi i u tom slučaju, tek trebamo doznati jer odgovor nakon pet dana još nismo dobili. 

Foto: Hina