Na Plenkovićevoj liniji: Bivši ukrajinski predsjednik ne misli ništa dobro o Milanoviću

Na Plenkovićevoj liniji: Bivši ukrajinski predsjednik ne misli ništa dobro o Milanoviću

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko razgovarao je s RTL-ovim reporterom Goranom Latkovićem o situaciji na bojištu, Vladimiru Putinu, ali i o predsjedniku Milanoviću o kojem nema dobro mišljenje.

Koja je trenutna situacija na bojištu u Ukrajini?

Ovo traje 77 dana. Mi nemamo sigurnog mjesta na cijelom teritoriju. Samo da vas podsjetim da je Ukrajina, teritorijem, najveća zemlja u Europi. Svih 77 dana smo ostali ovdje, štitili smo našu zemlju. Upravo sam se vratio iz Mikolajiva gdje imamo civilne borbe. Druga mjesta gdje se vode žestoke borbe su istok naše zemlje su Izjum, Lisičanska i Sjeverodoneck, te definitivno simbol ukrajinske hrabrosti je Mariupolj.

Ukrajinske trupe odbile su ruske trpe od Harkiva, situacija se promijenila.

Želim biti iskren. Na nekim dijelovima fronta, uključujući regiju Harkiv, ukrajinske trupe izvode taktički protunapad. Za neke operacije su obrambene, pogotovo u regijama Donecku i Lugansk, južno od Zaporižja i kod Dnjipra, tamo se isto vode žestoke borbe. Znamo da svaki dan imamo velik broj raketiranja, zračnih napada, bitke na Crnom moru, ovo je veliki rat. U toj situaciji Rusija plaća veliku cijenu jer prema informacijama Oružanih snaga Ukrajine, imamo 26.500 ruskih vojnika koji su zauvijek ostali u Ukrajini, to je cijena njihove agresije na Ukrajinu. Oni se ne bore s našom vojskom nego s našom djecom, ženama, ubijaju i siluju žene, djevojčice i djecu, ubijaju muškarce sa zavezanim rukama. Rusi su barbari, zaslužni za masakr. I zbog toga će završiti na suđenju. Hrvatski narodno točno zna što to znači i što je Haški sud i primjer ratnog zločinca Miloševića. Siguran sam da će Putin pratiti Miloševićev put.

Hrvatski premijer posjetio je Ukrajinu prije nekoliko dana, kako gledate na to?

Želim pozdraviti posjet vašeg premijera, mog velikog prijatelja i prijatelja našeg naroda, Andreja Plenkovića. Mislim da je to pravo mjesto i prava simbolika da se pokaže solidarnost vašeg naroda s našim. I da, Andrej, ako gledaš, veselim se što ću te vidjeti na kongresu Europske pučke stranke u Rotterdamu.

Kakvo je vaše mišljenje o predsjedniku Zoranu Milanoviću?

Mogu jedino podržati jer mu vjerujem, ne predsjednika, već premijera i podržati njegovo mišljenje o vašem predsjedniku.

Treba li Milanović posjetiti Ukrajinu?

Mislim da je to dobra ideja. Kad bi posjetio Buču, Irpinj, kad bi posjetio potpuno uništene, ne kuće i kvartove, već cijele gradove, promijenio bi mišljenje o Rusiji. Putin se ne bori samo protiv Ukrajine, on se bori protiv cijele Europe, Zapadnog svijeta, svih demokracija. I mislim da bi vašem predsjedniku bilo lakše za shvatiti u Buči, a ne u Zagrebu. Želim zahvaliti Hrvatskoj, hrvatskom narodu, premijeru, na prihvatu ukrajinskih žena i djece. Tako to rade pravi prijatelji.

Foto: Hina