Najnovije istraživanje: Dalija Orešković postaje glavna opasnost za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

Najnovije istraživanje: Dalija Orešković postaje glavna opasnost za  predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

Da se u Hrvatskoj danas održavaju predsjednički izbori, najviše šanse za pobjedu imala bi aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pokazuje to ekskluzivno istraživanje javnog mnijenja koje je Promocija plus provela za RTL.

Prema rezultatima istraživanja, pobjednika predsjedničkih izbora ponovno bi donio drugi krug. Aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, a čak tri potencijalna kandidata ljevice razmrvilo je svoje biračko tijelo.

U ovom trenutku za reizbor Kolinde Grabar-Kitarović glasovalo bi 37 posto ispitanika – jedan postotni poen manje u odnosu na siječanj, a četiri postotna poena manje u odnosu na prosinac. Kao što ona nije potvrdila hoće li ponovno u utrku za Pantovčak pitanje je hoće li se kandidirati i Zoran Milanović. No, bivšega SDP-ova premijera izabralo bi 19,6 posto građana što je dva postotna poena više nego u siječnju.

Raste još jedna kandidakinja ljevice. Nakon što je oformila svoju stranku, Daliju Orešković bira 12,3 posto ispitanika. Orešković uzima po desetak posto birača SDP-a i Živog zida, ali i Mosta.

Bivši predsjednik Ivo Josipović, koji pregovara o povratku u SDP, a o kojemu se također govori kao o mogućem kandidatu, izbor je za 7,8 posto ispitanih. Čelnik Živog zida Ivan Sinčić ima podršku 4,5 posto anketiranih, što je oko 3 postotna poena manje nego u prošlom istraživanju. Jednaku podršku uživa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.