Devastacija simbola Splita: Prijetila je opasnost da se dio Marjana pretvori u gradilište

Devastacija simbola Splita: Prijetila je opasnost da se dio Marjana pretvori u gradilište

Brzim reagiranjem i organiziranim akcijama Splićani su uspjeli spriječiti korištenje teške mehanizacije u sanaciji šteta nastalih djelovanjem potkornjaka na Marjanu. Širom akcijom, u koju su bile uključene civilne udruge i građanske inicijative, Splićani su natjerali gradske nadležne institucije  da prihvate koncept rješenja obrane Marjana od djelovanja nametnika potkornjaka, zbog kojeg je uništen dio šume na Marjanu. Na sjednici Stožera civilne zaštite povodom proglašenje izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode na Marjanu donijeta je odluka o osnivanju Radne skupine za izradu operativno-dinamičkog plana suzbijanja potkornjaka na području Park šume Marjan.

Skupina će žurno izraditi operativni plan za uklanjanje iz Park šume Marjan stabala zahvaćenih epidemijom mediteranskog potkornjaka, kojih je trećina, i taj bi posao trebao biti završen do 1. travnja, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice Stožera. U ovoj opsežnoj akciji bit će angažirano oko 300 ljudi, ali bez prvobitno planirane teške mehanizacije, koja bi dodatno nanijela štetu simbolu Splita.

Među onima koji od početka upozoravaju na problem zaraženih stabala na Marjanu je gradski vijećnik Mosta Ante Čikotić koji je zahvalio civilnom društvu, Društvu Marjan i građanskoj inicijativi Naš Marjan, “bez kojih ova pobjeda svih koji vole Marjan ne bi bila moguća”. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u utorak je donio odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode epidemije mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan.

Međutim, Čikotić se ne slaže da se problem potkornjaka kvalificira samo kao elementarna nepogoda i traži odgovornost onih koji su svojim nedjelovanjem pridonijeli da se zaraza proširi. “Na problem Marjana upozoravamo već godinu i pol. Konkretizirali smo rješenja te 4. travnja 2018. zatražili tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su doneseni zaključci, čak jednoglasni, da se krene u akciju. Utvrđeno je da su ugurali štetan koncept za sanaciju štete, uključujući bagere i tešku mehanizaciju. Da se tada, prije osam mjeseci, krenulo u akciju do ovoga ne bi došlo. Nažalost, niti jedan od tih zaključaka koji se tiče zaštite Marjana nije proveden jer gradonačelnik Opara iz nekog razloga sve to ignorira, što je nedopustivo. Onaj o ukidanju građevinskih područja je odbijen”, rekao nam je Čikotić. Zbog toga je zatražio ostavku ravnatelja Javne ustanova za upravljanje park šumom Marjan – Split Damira Grubišića. Na pitanje je li postojala opasnost da se raskrčena područja na Marjanu u budućnosti koriste za neke druge namjene, primjerice izgradnju, Čikotić je rekao kako unutar zaštićenog područja park šume postoje još uvijek građevinska područja. “Ukoliko bi se vlake raskrčile Marjan bi izgubio zaštitu kulturnog krajolika. Nakon toga je velika opasnost od moguće gradnje jer nema zaštite, a ima pristupnih puteva”, rekao je Čikotić za Teleskop.hr.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kojega dio građana također optužuje za nedjelovanje u slučaju saniranja štete od potkornjaka na Marjanu, zahvalio je medijima i građanima koji su “potakli nas i institucije da revidiramo neke stvari”. “Otvoreno ću kazati, kada sam sagledao cijelu priču, nakon konzultacija, u kojima sam sudjelovao i imao važnu ulogu, Javna ustanova je prekinula i povukla javnu nabavu koja je predviđala angažman teške mehanizacije. Nakon toga smo aktivirali sve ovo u čemu smo sudjelovali kroz Povjerenstvo za Marjan”, rekao je splitski gradonačelnik.

 

Foto/Hina/Mario Strmotić