Najpopularnija gimnazija u koju ide Milanovićev sin Marko, ali najbolja je XV. zagrebačka gimnazija

Najpopularnija gimnazija u koju ide Milanovićev sin Marko, ali najbolja je XV. zagrebačka gimnazija

Više od sedam osnovnoškolaca borilo se za jedno upisno mjesto u zagrebačkoj II. gimnaziji, pa ih je od 1175, koliko ih je prijavilo tu školu za upis, pravo upisa na kraju ostvarilo 157 učenika. Ti učenici imali su prosječno 79,96 bodova. Ipak, u odnosu na sve opće gimnazijske programe, ovogodišnja generacija osmaša pokazala je veće zanimanje za prirodoslovne gimnazijske programe.

Tako je zagrebačka I. gimnazija s prirodoslovno-matematičkim programom ove godine imala učenike koji su na upisu imali prosječnih 87,66 bodova, što znači da su upisivali učenike koji ne samo da su po ocjenama imali sve odlične nego su imali i jako puno dodatnih bodova. Tako se za 26 mjesta na tome smjeru spomenute škole borilo ukupno 224 učenika, javlja Večernji list.

Slična je situacija bila i u XV. gimnaziji, gdje se za 215 upisnih mjesta borilo 652 učenika s prosječnih 87,42 boda. Velika navala za matematički smjer bila je i u zadarskoj Gimnaziji Franje Petrića, gdje se 181 učenik s prosječnih 79,97 bodova borio za 48 upisnih mjesta.

Među strukovnim školama najinteresantnija je bila Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Tu je školu na listu prioriteta stavilo 177 učenika, no pravo upisa ostvarilo je njih 144 koji su tu školu upisivali s visokih 70,93 boda.

Štoviše, onih koji se žele školovati za turističkog tehničara više je nego onih koji su se prijavili za ekonomske škole. Inače, ovogodišnja generacija maturanata bolja je od prošlogodišnje i to u engleskom, kemiji, psihologiji, povijesti i geografiji. Bolji su između ostalog, pokazali su to jučerašnji rezultati državne mature, i u matematici na višoj razini ispita, dok su u matematici na osnovnoj razini lošiji od prošlogodišnje generacije učenika. pročitajte ovdje.

Podsjetimo, Sanja Musić Milanović je prema pisanju Jutarnjeg lista izvršila pritisak na ravnateljicu zagrebačke Klasične gimnazije Zdravku Martinić-Jerčić kako bi se već zaključene dvije ocjene njezina mlađeg sina, nakon gotovo tjedan dana od završetka škole, iz četvorki promijenile u petice.

O ovoj priči već tjedan dana bruje profesori i roditelji jedne od najuglednijih zagrebačkih srednjih škola, a znakovito je da su se ocjene iz ista dva predmeta, matematike i latinskog jezika, “misteriozno” dizale i kod još desetak učenika pa su se Jutarnjem listu javili neki od roditelja koji su vidjeli iznenadne promjene u e-Dnevniku svoje djece koje nisu tražili, a za priču su prikupili čvrste dokaze, kao i potvrde od više profesora.

Profesorica iz matematike, na koju je izvršen pritisak da se predsjednikovu sinu digne ocjena, na kraju je samoinicijativno odlučila da će onda izmijeniti ocjene još petero učenika u istom razredu koji su imali slične prosjeke, a profesorica iz latinskog također je na sličan način dizala ocjene u više razreda.

Mlađi sin predsjednika i prve dame Sanje Musić Milanović pohađao je treći razred Klasične gimnazije. Na kraju školske godine iz svih je predmeta imao odlične ocjene, osim iz matematike i latinskog jezika, gdje je imao vrlo dobar.

Pojedini roditelji i profesori s kojima je razgovarao Jutarnji list, a riječ je o više osoba, kažu da je riječ o doista dobrom đaku i da im nije jasno zašto se uopće išlo protuzakonito intervenirati kako bi prosjek bio 5.0 kad nije riječ o završnom razredu, a sve i da se htjelo da učenik ima sve petice, to se moglo napraviti na legalan način, preispitivanjem ocjena.

Naime, prema članku 76. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključnom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta ima pravo u roku od dva dana od dana priopćenja ocjene podnijeti zahtjev Nastavničkom vijeću radi preispitivanja ocjene.

Ako ni nakon preispitivanja ocjene nije zadovoljan, ima pravo i na polaganje ispita pred povjerenstvom uz zahtjev koji podnosi najkasnije dva dana nakon odluke Nastavničkog vijeća,

Foto: Hina