Zajednica Susret europskim novcem završila obnovu savjetovališta u Zagrebu

Zajednica Susret europskim novcem završila obnovu savjetovališta u Zagrebu

Zahvaljujući Zajednici Susret kao nositelju infrastrukturnog europskog projekta vrijednog 4.241.922,80 kuna temeljito je obnovljeno savjetovalište u kojem udruga radi već 22 godine. Projekt vrijedan 4.241.922,80 kuna završava 15. srpnja, a korisnici koji imaju problema s ovisnošću već od idućeg tjedna mogu ponovno na savjetovanje u Zajednicu Susret u zagrebačkom Cvjetnom naselju 17a.

Obznanjeno je to u ponedjeljak na završnoj konferenciji u Zagrebu na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Prevencija institucionalizacije osoba u riziku“, KK.08.1.3.04.0051 financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu natječaja „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“.

Projekt bi na godišnjoj razini treba obuhvatiti 30 korisnika s područja Grada Zagreba, te županija koje gravitiraju Zagrebu, a partner u projektu je Centar za socijalnu skrb Zagreb.

Projekt će doprinijeti smanjenju institucionalizacije ovisnika, osigurati njihovo liječenje izvan institucija, smanjiti recidiv liječenih ovisnika i preventivno djelovati na osobe koje su u riziku od ovisnosti. Sve navedeno u cilju je osiguravanja izvaninstitucionalne podrške osobama koji se bore protiv ovisnosti.

Obnovljeni objekt je u vlasništvu Grada Zagreba koji će od provedbe projekta imati višestruku korist – osim što je europskim novcem obnovljena gradska imovina, Zajednica Susret osigurava nastavak pružanja socijalnih usluga za najranjivije skupine Zagreba i okolice.

Izaslanica gradonačelnika Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom pohvalila je tom prilikom 30-godišnji rad Zajednice Susret, kao i činjenicu da je udruga iz područja civilnog sektora dobila i uspješno privela kraju infrastrukturni projekt. „Veliki je uspjeh kada organizacije civilnog sektora dobiju novce iz EZ fondova. Zajednica Susret je odradila veliki posao, možemo se pohvaliti vašim uspjehom i sa svoje pozicije također raditi na slanju korisnika u vaše sada obnovljeno savjetovalište“, poručila je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika gđa. Bakula Anđelić. Pohvalila je i činjenicu da se u obnovi vodilo računa o potrebama osoba s invaliditetom i motoričkim poteškoćama.

Nazočne kolege iz CZSS je također pozvala da šalju korisnike u novoobnovljeno savjetovalište Zajednice Susret.

Na završnoj konferenciji predstavljena je i nova socijalna usluga kroz korištenje neurofeedback uređaja koji je dio aktivnosti predstavljenog projekta. Upotrebom neurofeedback uređaja stručnjaci će uz pomoć EEG pojačala stimulirati moždane valove i tim će neinvanzivnim treningom pomoći normalizaciji moždane aktivnosti osoba s poremećajem pažnje, emocija, depresije, anksioznosti, kognitivnih sposobnosti… Dostupna znanstvena istraživanja govore o učinkovitosti primjene NFB protokola u populaciji liječenih ovisnika kao i kod djece. Ova usluga se dugo čeka u sustavu i izvan njega, skupa je, a korisnicima Zajednice Susret bit će besplatna.