Nakon dugo vremena krajnja desnica u Gradskom vijeću Splita. Novi vođa Aris Zlodre

Nakon dugo vremena krajnja desnica u  Gradskom vijeću Splita.  Novi vođa Aris Zlodre

Novost ovih lokalnih izbora je pojava Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću Splita. Ovo je prvi put od 2009. da radikalnija desnica ulazi u Gradsko vijeće Splita. Naime, na tim izborima je zadnji put osvojila mandate radikalna desna koalicija na čelu s Lukom Podrugom (HČSP-HSP-HDS). Za razliku od izbora prije godinu dana, kad je listu Domovinskog pokreta predvodio Davor Stipan, kojemu je malo nedostajalo da uđe u Gradsko vijeće s osvojenih 4,5 posto glasova, ovaj put to je uspio Aris Zlodre, preko kojeg je ova opcija dobila dva zastupnička mjesta, donosi Slobodna Dalmacija.

Prije godinu dana Domovinski pokret je išao na izbore kao samostalna stranka i bili su vrlo blizu izbornog praga. U kampanji su imali nastup koji je varirao između komunalnih pitanja, upozoravanja na urbanističke probleme i ideoloških tema u kojima su bili desniji od HDZ-a, ali nisu bili prepoznatljivi dovoljno da zainteresiraju javnost.

Nakon što je Aris Zlodre preuzeo kormilo broda, zauzeli su desniji pravac. Posljedica je to odluke da na ove izbore DP iziđe s Hrvatskom demokršćanskom strankom (HDS), Hrvatskom strankom prava (HSP) i Hrvatskim suverenistima.

Od komunalnih tema, Zlodre je najavio na izborima nastavak gradnje Vukovarske do TTTS-a, gradnju stanova na tom području, izgradnju Manđerove, Bračke… Tvrdio je da bi se za nula kuna mogao izgraditi lungomare do Stobreča na osnovi koncesija. Njegova je ekonomska filozofija zapravo jednostavna, dati poduzetnicima da razvijaju grad.

No ono na čemu je Domovinski pokret s partnerima osvojio glasove jest radikalnije desni nastup nego prošli put, ujedno kombiniran s tvrdnjama kako će se oni brinuti o Splitu. Obećavali su besplatni javni prijevoz za umirovljenike, učenike i studente, kao i ravnomjeran razvoj grada, osobito zapuštenih kotareva, te pokretanje zavoda za prostorno planiranje. S druge strane, s vrlo konzervativnih pozicija napadali su seks-aferu koja se dogodila Puljkovim ljudima, govorili su protiv “rodne ideologije” i gay pridea, a tražili su i da Split dobije ulicu Frane Tente.

Ukratko, ujedinjena desnica na čelu s Domovinskim pokretom pridobila je glasače HDZ-a za koje je nestranački Zoran Đogaš “strano tijelo”. Dapače, Đogaš nije izabran samo kao kandidat kojeg je HDZ odlučio podržati za gradonačelnika, nego je on bio imenovan za nositelja kandidacijske liste koalicije HDZ-HSS za Gradsko vijeće. A to je ipak bilo previše za dio konzervativnoga biračkog tijela, kojima taj uglađeni gospodin nije djelovao kao “domaći čovik”, već prije kao odabir skrojen po volji centrale iz Zagreba.

Međutim, ovaj uspon može se pratiti i kao znak opadanja moći Željka Keruma, koji je izgubio dosta birača na ovim izborima i dva zastupnička mjesta. Tako da je pojava zastupnika radikalne desnice ujedno kriza koalicije HDZ-HGS, koja je do sada bila čvrsta desna kičma u Gradskom vijeću.

Ali, kao u slučaju s Podrugom, gubitak u vijećničkim mandatima HDZ i Kerum mogu nadoknaditi suradnjom s Domovinskim pokretom u Splitu. Naime, Zlodre je u kampanji dao do znanja da je spreman na suradnju s Kerumom, a rekao je kako mu je krivo što je na razini Županije pukla veza njegove stranke s HDZ-om.

Da je postojala suradnja i o čemu je bila riječ, možda bolje zna drugi član Domovinskog pokreta koji ulazi u Gradsko vijeće – Marko Žaja. On je bivši član HDZ-a i županijskog DP-a kojeg je Ivica Puljak smijenio s mjesta predsjednika Upravnog vijeća JUŠO-a. Naime, Puljak je rekao na početku mandata da je dobio informaciju kako je sklopljen ugovor o koncesiji za veliki parking na Gripama na pet godina s privatnom tvrtkom koja je povezana s HDZ-om i HGS-om, a da bi taj potez građane Splita koštao sedam milijuna kuna. Nakon toga ide smjena Žaje i Upravnog vijeća, te poznata “afera stupići”.

Tu je jedna specifičnost splitske situacije. Ova konzervativna koalicija nije htjela uključiti Most zbog suradnje s Puljkom. S druge strane, Most samo u Splitu surađuje na ovaj način. A s treće strane, HDZ nije u dobrim odnosima na nacionalnoj razini s radikalnom desnicom i Domovinskim pokretom, ali u Splitu, čini se, nemaju problema. Puno veći problem HDZ-u je da nađe dovoljno uvjerljivog kandidata za gradonačelnika.

No desnica nema dovoljno ruku da dobije većinu u Gradskom vijeću. Splićani su kao nikad do sada, biravši Ivicu Puljka i Centar, zapravo odabrali dominaciju liberalne ideologije. A pri tome su gotovo do političkog istrebljenja oslabili ljevicu, kojoj je dva člana za SDP izborio Davor Matijević, upravo u vrijeme vrtoglavog rasta inflacije i životnih troškova. Koliko je to pametno, vidjet će građani Splita u idućim godinama.

Foto: Hina