Napokon podignuta optužnica protiv “gazde” Ivice Todorića: Tužitelji ga terete samo za 1,25 milijuna eura

Napokon podignuta optužnica protiv “gazde” Ivice Todorića: Tužitelji ga terete samo za 1,25 milijuna eura

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića i još tri osobe. Tereti ih se da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1951., 1974. i 1965.) i jedne austrijske državljanke (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a (počinili su ga prva dvojica okrivljenika), i zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi članka 37. st. 1. KZ-a (počinila ga trećeokrivljenica, 1965.) te zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ-a (počinila ga četvrtookrivljenica)

Prvookrivljeniku, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljeniku, kao izvršnom direktoru financija u koncernu, stavlja se na teret da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 milijuna eura.

Četvrtookrivljenici, odgovornoj osobi tog švicarskog trgovačkog društva, stavlja se na teret da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.
Trećeokrivljenici, koja je bila članica uprave istog koncerna, stavlja se na teret da je u opisanom postupanju sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica”, navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Kako  doznajemo, pored Todorića optužena je bivša izvršna dopredsjednica Agrokora za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev. Zanimljivo je da je Huljev zet bivšeg hrvatskog premijera Nikice Valentića.