Napredovanje Mamićevog i Šeksovog prijatelja: Ivan Turudić izabran za suca Visokog kaznenog suda u osnivanju

Napredovanje Mamićevog i Šeksovog prijatelja: Ivan Turudić izabran za suca Visokog kaznenog suda u osnivanju

Aktualni predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić izabran je za suca koji je ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Visokog kaznenog suda u osnivanju. Potvrđeno je to Dnevniku Nove TV. Sud bi s radom trebao početi 1. siječnja 2020. Naime, do početka njegovog rada potrebno je osigurati prostorne i tehničke uvjete.

Visoki kazneni sud, odlučivao bi o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima, ali i obavljao druge poslove.

Sudac Ivan Turudić potvrdio je imenovanje i za portal Dnevnik.hr.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa.

“Visoki kazneni sud Republike Hrvatske, ustanovljen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima (NN 67/18), treba započeti s radom 1. siječnja 2020. godine.

Do početka rada suda potrebno je poduzeti odgovarajuće radnje za osiguranje prostornih i tehničkih uvjeta za njegov rad, izabrati službenike i namještenike za obavljanje stručnih, uredskih i pomoćnih poslova, a Državno sudbeno vijeće mora provesti postupak imenovanja sudaca.

Ovlasti koje sucu povjeri ministar mogu trajati do početka rada suda. U konkretnom slučaju, sucu kojeg ministar pravosuđa ovlasti za obavljanje sudske uprave u Visokom kaznenom sudu trajat će do 31. prosinca 2019. godine.

Nakon početka rada suda odnosno nakon 1. siječnja 2020. godine suca koji će obavljati poslove sudske uprave ovlašten je odrediti predsjednik Vrhovnog suda RH, kao predsjednik neposredno višeg suda.

Nadležnost Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske propisana je člankom 26.a Zakona o sudovima: odlučuje u drugom stupnju o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima te obavlja druge poslove određene zakonom.

Za odlučivanje o žalbama protiv odluka općinskih sudova u kaznenim predmetima i dalje će biti nadležni županijski sudovi, dok će o žalbama protiv odluka općinskih sudova u prekršajnim predmetima odlučivati Visoki prekršajni sud RH.”

Ivan Turudić  je u dobrim odnosima s Vladimirom Šeksom koji  ima vrlo snažan utjecaj na kadroviranje u hrvatskom pravosuđu. Aktualni  predsjednik Županijskog suda nikada nije skrivao da je u dobrim odnosima i sa Zdravkom  Mamićem.

Foto:  Denis Cerić/Hina