NATO intervenirao: Ministar Krstičević objavio kartu koja “nikad nije smjela biti puštena u javnost”

NATO intervenirao: Ministar Krstičević objavio kartu koja “nikad nije smjela biti puštena u javnost”

Glasnogovornica NATO-ove misije Resolute Support u Afganistanu kontaktirala je N1 nakon što je MORH na konferenciji za novinare objavio klasificiranu informaciju, koja je, potom, objavljena u svim medijima.

Nakon što je jučer u Ministarstvu obrane ministar Damir Krstičević na konferenciji za novinare rekao da su u terorističkom napadu u Afganistanu ranjena trojica hrvatskih vojnika, tijekom koje je pokazao i kartu lokacije napada, danas je N1 televiziju i portal kontaktirala glasnogovornica NATO-ve misije Resolut Support i USFOR-a narednica prve klase Debra Richardson, sa zamolbom da uklonimo kartu na kojoj je bila ucrtana ruta kretanja napadnutog automobila, jer se radi o sigurnosnoj ugrozi i objavi klasificiranih podataka, što je N1 i učinio.

“Objavljena fotografija vezana za tu priču je povjerljiva i nikad nije smjela biti puštena u javnost”, rekla je Richardson, dodavši da javna objava fotografije “ugrožava sigurnost koalicijskih snaga u Kabulu”.

Kontaktirali smo gospođu Richardson i pitali je je li kontaktirala i MORH vezano uz ovu objavu. “Vjerujem da ih NATO kontaktira”, odgovorila nam je. MORH smo tražili potvrdu navoda da se radi o povjerljivoj karti, ali pisani odgovor nismo dobili.

Međutim, ministar Krstičević rekao je u izjavi za N1 da nije objavljeno ništa što nije trebalo biti objavljeno.

Foto: Damir Senčar/Hina