Nikola Kajkić piše ministru Božinoviću: U migrantskim centrima policajci dobivaju zaraznu bolest “crveni vjetar”

Nikola Kajkić piše ministru Božinoviću: U migrantskim centrima policajci dobivaju zaraznu bolest “crveni vjetar”

Nacionalni sindikat policije, na čelu s Nikolom Kajkićem, objavio je dopis namjenjen ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. U istom upozorava na pokušaje zataškavanja slučajeva bolesti erizipel, poznate kao “crveni vjetar”. Riječ je o zaraznoj bakterijskoj infekciji koja se širi kapljičnim putem.

U dopisu stoji da se Sindikatu obratio veći broj policijskih službenika koji službu obnašaju na zaštiti državne granice ili u smještajnim centrima za migrante.

“Erizipel ili ‘crveni vjetar’ je akutna bakterijska infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva, najčešće popraćena upalom potkoljenice ili lica”, iako se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, stoji u dopisu.

“Bolest počinje visokom temperaturom do 40 stupnjeva, malaksalošću, povraćanjem, jakim oticanjem nogu, a sve to prate crvene mrlje i jaki bolovi. Na koži se, osim otoka crvenila, mogu pojaviti manji ili veći mjehuri, ispunjeni bistrim ili sukrvavim sadržajem. Bolest zahtjeva hospitalizaciju od barem 20 dana.”

“Po našim saznanjima MUP RH o tome šuti i duboko skriva od javnosti jer je prije  tri mjeseca trebalo izaći u medijima, međutim utjecajem pojedinaca iz vrha MUP-a isto je spriječeno u javnim objavama u medijima” tvrde u priopćenju.

Osim problema zataškavanja, Nacionalni sindikat policije upozorava i da se službenicima ne priznaje 100% bolovanje i da troškove liječenja pokriva isključivo policijski službenik.

“Napominjemo i da se radi o lako prenosivoj zaraznoj bolesti i da mi svi u kući imamo obitelj (djecu, supruge, roditelje) te da se nakon ove pojave može očekivati još veći broj oboljevanja što će nam dodatno svima predstavljati ozbiljan problem, zbog čega Vi i Vaši suradnici također snosite veliki dio odgovornosti” zaključuje Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije.

Image may contain: text

Image may contain: text

Foto: Daniel Kasap/Hina