NEĆE PROĆI U SABORU: Zlata Đurđević je još jedna žrtva sukoba Plenkovića i Milanovića

NEĆE PROĆI U SABORU: Zlata Đurđević je još jedna žrtva sukoba Plenkovića i Milanovića

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković se, kako je i najavio, držao planiranog rasporeda i zastupnici sljedeći tjedan neće zasjedati kako bi se u potpunosti mogli posvetiti predizbornoj kampanji. Parlamentarna sjednica nastavlja se 19. svibnja, a to znači da se najmanje do tada neće raspravljati i glasovati o oporbenom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja ministru Viliju Berošu. U Sabor je jučer, iz Ureda predsjednika, stigla i važna dokumentacija o javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda. Dobio ju je predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP), koji sada mora odlučiti kada će se održati sjednica na kojoj će to tijelo dati mišljenje o Zlati Đurđević, Lani Petö Kujundžić, Snježani Rizvan, Šimi Saviću i Borisu Vukoviću. Na toj će im sjednici Odbora za pravosuđe zastupnici moći postavljati pitanja, prije nego što izglasaju mišljenje o svakom od njih.

– Nema potrebe sazivati sjednicu dok Sabor ne zasjeda, ali niti odlagati sve dok ne završe lokalni izbori. Odbor za pravosuđe će se sastati u tjednu nakon prvog izbornog kruga, pozvat ćemo sve koji su se javili za predsjednika Vrhovnog suda i odraditi našu zakonsku dužnost, rekao nam je Jakšić. Opća sjednica Vrhovnog suda također će se morati očitovati o prijavljenima na javni poziv, javlja Novi list.

Široka fronta protiv

Kroz davanje mišljenja o njima, vladajuća koalicija moći će nekoga podržati za predsjednika Vrhovnog suda. To bi imalo simboličko značenje, jer jedini Ustavom ovlašteni predlagač je predsjednik Republike, ali HDZ i njegovi koalicijski partneri mogu na ovaj način poslati poruku kakav im je profil kandidata za predsjednika Vrhovnog suda prihvatljiv, kad već Zlata Đurđević to nije. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak zalaže se upravo za to.

Zlata Đurđević

– Mi Zlatu Đurđević nećemo podržati, a mislim da bi se naša koalicija trebala sastati kako bismo se dogovorili koga hoćemo od ovih koji su se javili na poziv Državnog sudbenog vijeća. Iskreno, ja još nemam ničije ime, ali vjerujem da ćemo sjesti i odlučiti kome ćemo dati podršku, rekao je Hrebak.

Predsjednik Republike već je izjavio da će od spomenutih petero Saboru predložiti samo Zlatu Đurđević, tako da na Milanovića neće utjecati eventualna potpora parlamentarne većine, recimo, Lani Petö Kujundžić ili Šimi Saviću. Iz oporbenih redova su Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i nezavisni zastupnici Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan još prije mjesec dana objavili da neće glasovati za Zlatu Đurđević.

Ni Most nije daleko od takvog stava. Stvorena je široka koalicija i protiv Milanovićeve kandidatkinje bit će vjerojatno više od 90 glasova. Zanimljivo je još samo hoće li se iz vladajuće koalicije netko osim reformistkinje Natalije Martinčević usuditi dići ruku za Zlatu Đurđević. Između predsjednika Republike i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovaca sukob je izbio baš zbog izbora predsjednika Vrhovnog suda. Činjenica je da Pupovac nije još nedvosmisleno rekao da će troje zastupnika SDSS-a glasovati protiv profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Neodlučni HNS

On je i prije dva tjedna u intervjuu za naš list negirao da je protiv nje. No, zastupnici Kluba nacionalnih manjina s kojima smo jučer razgovarali uvjereni su da će svih osam, dakle uključujući i SDSS-ovce, poštovati odluku premijera Andreja Plenkovića da Zlata Đurđević ne može biti predsjednica Vrhovnog suda. Ne misle svi oni da se ona kršenjem zakonske procedure izbacila iz igre, ali imaju koalicijske obveze prema Plenkoviću i HDZ-u i one su im puno važnije nego tko će doći na čelo Vrhovnog suda.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj imao je, pak, čvrstu namjeru stati uz Zlatu Đurđević. »Bez ikakve rezerve HNS će podržati izbor Zlate Đurđević, ako dođe do glasovanja o njenom imenovanju. Za Zorana Milanovića sam na predsjedničkim izborima glasao, pa imam i povjerenje u njegov izbor«, izjavio je Čuraj za tjednik Nacional sredinom ožujka. Danas mu, međutim, ipak nije lako slijediti put Radimira Čačića, koji je u prošlom mandatu pokazao da mu nije problem ni raskinuti koaliciju s Plenkovićem.

– Za mene se Zlata Đurđević nije diskvalificirala kada je pristala da je Milanović predloži bez javnog poziva. Ali, nakon odluke Ustavnog suda očekivao sam da ona jasno kaže da je to bilo pogrešno. Zlata Đurđević se, istina, prijavila na drugi javni poziv, što je u skladu s odlukom Ustavnog suda, ali nije se distancirala od onog što je tome prethodilo, to je ostalo nekako visjeti u zraku. Ja ne znam bi li ona i dalje bila kandidatkinja da iz Ureda predsjednika nisu predložili DSV-u raspisivanje novog javnog poziva.

Zato će naš zastupnik Predrag Štromar možda biti suzdržan prilikom glasovanja. A možda će i Zlata Đurđević idućih dana, možda na sjednici Odbora za pravosuđe, izjaviti da je pogriješila kad nije poštovala Zakon o sudovima. Predsjedništvo HNS-a treba o njoj tek donijeti odluku, rekao nam je jučer Čuraj.

Foto: Hina