Neoprezna izjava Freda Matića: Ne vidi razliku između nemilih događaja u Borovu Selu i onih koji su 1991. u Vukovaru “tražili salate” kako bi “klali Hrvate”

Neoprezna izjava Freda Matića: Ne vidi razliku između nemilih događaja u Borovu Selu i onih koji su 1991. u Vukovaru “tražili salate” kako bi “klali Hrvate”

Jako sam se sramio prije neki dan, gledajući scene iz Borova, rekao je za Novosti Predrag Fred Matić, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, ističući da su za divljanja i govor mržnje – poput onog u Borovu za pravoslavni Uskrs, ali i druge pojave historijskog revizionizma – “zaslužni” loše obrazovanje, negativan društveni utjecaj i nevoljkost politike, stranaka, državnih i javnih službi da se suprotstavljaju revizionizmu.

– Bio sam duboko razočaran kad sam ono vidio. Pitam se u čemu je razlika između onih koji su 1991. u Vukovaru “tražili salate” kako bi “klali Hrvate”, i ovih koji najavljuju da će klati Srbe – istaknuo je Matić u petak na Dotrščini, gdje je prisustvovao komemorativnom skupu za 7.000 žrtava ovog ustaškog stratišta, pišu Novosti.

– Svojim djelima uporno se pokušavamo svrstati na stranu loših. S pravom smo optužili zločince zbog Ovčare, a onda smo imali Paulin Dvor (19 pobijenih civila). Optužili smo ljude zbog konc logore uz kojima su Hrvati završavali, a onda su konc logori osnivani i na drugim stranama. Znači, 30 godina nakon onih koji su pokazali najžešće znakove mržnje i tražili saletu da kolju hrvate, javljaju se oni koji bi to ponovili, ali nad Srbima. Kao da netko namjerno hoće reći da smo svi isti. To smo dopustili i u Domovinskom ratu, kad je neprijatelj napravio gomilu zločina, a mi napravimo jedan, pa je bila reakcija “svi ste vi isti” – žestio se Matić.

Naglasio je da SDP mora biti oštriji prema pokušajima revizionizma u Hrvatskoj.

– Dok je državom upravljao SDP, mi smo bili relativno siromašna zemlja, ne trebam reći da smo na začelju u EU, ali smo barem bili pristojni. Hrvatski građani prihvaćaju siromaštvo ako žive u pristojnoj uljuđenoj zemlji, ali mi, osim što smo siromašni, nismo ni uljuđeni. To je sve počelo s Tomislavom Karamarkom i spominjanjem Kevinih jama i to nakon što smo to zatomili 90-ih, nakon čega smo uspjeli pokrenuti zemlju prema nečem pozitivnom. Zato sam i rekao da nam treba 50 godina da se oporavimo od Karamarka i njegovog nasljeđa. Istina, ova vlast je mekša od Karamarka, ali se nema snage obračunati s desnicom s kojom i dalje koketira. Utješno je u hrvatskoj politici da svi naši političari, koji na domaćem terenu koketiraju s ustaštvom, kad odu izvan Bregane, imaju drugu priču i ponosni su što smo bili dio antifašističke koalicije što je Hrvatsku svrstalo na stranu pobjednika. Kad su prije par godina tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić bili u Jeruzalemu, nismo ih mogli odlijepiti od Zida plača, ali čim su ponovo prešli Breganu, i njihova se priča okrenula – podsjetio je Matić.

Foto: N1