Nema histerije oko pandemije covida: Drastično pala dobit Pfizera

Nema histerije oko pandemije covida: Drastično pala dobit Pfizera

Američki farmaceutski div Pfizer izvijestio je u utorak da je drugo tromjesečje zaključio s upola manjim prihodom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju zbog slabije potražnje za cjepivom i lijekom za covid 19.

U razdoblju od travnja do lipnja Pfizerov prihod bio je upola manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, potonuvši na 12,73 milijarde dolara.

Američki farmaceutski div izdvaja oštar pad ukupnog prihoda od prodaje cjepiva protiv koronavirusa Comirnaty, za 83 posto, na 1,49 milijardi dolara. Ukupni prihod od prodaje Paxlovida spustio se na 143 milijuna dolara, s 8,1 milijardu dolara u drugom tromjesečju 2022.

Pfizer je tromjesečje zaključio s neto dobiti od 2,33 milijarde dolara. U istom lanjskom razdoblju iznosila je 9,91 milijardu dolara, javlja N1.

Prilagođena dobit iznosila je 3,84 milijarde dolara, kliznuvši s prošlogodišnjih 11,66 milijardi dolara.

Kompanija je smanjila potrošnju na programe sprečavanja i liječenja covida 19, što se očitovalo u 5-postotnom padu ulaganja u istraživanje i razvoj.

“Unatoč nekoliko kratkoročnih izazova vezanih uz prihode od pojedinačnih proizvoda, vjerujemo da je kompanija u dobroj poziciji za ubrzani rast proizvoda koji nisu povezani s koronavirusom u drugoj polovini 2023.”, izjavio je glavni financijski direktor David Denton.