NEMA LABAVO: Šef Komore najavio sankcije protiv liječnika koji su bili na prosvjedu protiv covid potvrda

NEMA LABAVO: Šef Komore najavio sankcije protiv liječnika koji su bili na prosvjedu protiv covid potvrda

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić potvrdio je da je Komora pokrenula postupke protiv liječnika koji su sudjelovali na prosvjedima protiv covid-potvrda i širili lažne vijesti o pandemiji.

Protiv šest liječnika su pokrenuta određena postupanja. U slučaju kada Časni sud Komore utvrdi odgovornost nekog liječnika za kršenje Kodeksa medicinske etike ili utvrdi neki drugi prekršaj, može takvom liječniku izreći sankcije koje mogu ići od opomene, ukora, pa do oduzimanja licence”, rekao je Luetić za Novi list.

Na pitanje treba li tim liječnicima oduzeti licencu, Luetić odgovara: “Časni sud je neovisno tijelo, koje će donijeti odluku. Kao predsjednik Komore, trebam osigurati da su takvi postupci objektivni i neovisni. Stoga ni na koji način ne mogu i ne smijem prejudicirati ishode postupaka. Osobno, osuđujem neznanstvene i nestručne izjave, a eventualne sankcije ostavljam Časnom sudu”, kaže.

Iznose nestručne, neznanstvene stavove i obmanjuju javnost

Komentirao je i činjenicu da među prosvjednicima ima i liječnika, prosvjetara, svećenika… “Šokira me činjenica da bilo koji intelektualac, pogotovo liječnik – a, srećom radi se o tek nekoliko pojedinaca na takvim prosvjedima – progovara na način koji nije utemeljen na znanosti, na medicinskoj struci, u konačnici na statistici.

Prosvjednika ima iz svih slojeva našeg društva, naravno da će se i među liječnicima, kojih ima više od 15.000, naći pojedinci koji će biti krajnje neodgovorni i antiznanstveno progovarati. Ali velika većina liječnika, njih oko 95 posto, su cijepljeni, a samim tim su poručili što misle o pandemiji i cijepljenju.

Oni su u subotu, umjesto na prosvjedu, radili i prekovremeno i pojačano, na covid-odjelima i covid-intenzivnoj. Protiv pojedinaca koji su govorili na skupu ili su na sličnim ranijim manifestacijama izražavali nestručne, neznanstvene stavove i time obmanjivali javnost, Komora je već pokrenula postupke”, rekao je šef Komore za Novi list.

Foto: Hina