Nenad Bakić o doktoru Trampužu koji je još ljetos najavio četvrtu i petu dozu: Zašto njegovi jataci lažu da je šef klinike?

Nenad Bakić o doktoru Trampužu koji je još ljetos najavio četvrtu i petu dozu: Zašto njegovi jataci lažu da je šef klinike?

Nenad Bakić oštro je kritizirao slovenskog infektologa Andreja Trampuža koji radi u jednoj berlinskoj bolnici. Prisjetio se serije intervjua koje je tijekom ljeta Trampuž dao brojnim medijima iz regije.

“A lijepo vam je rekao čovjek.Nema nema baš nikakve veze s ovom epidemijom – bavi se bakterijskim upalama nakon ugradnje umjetnih zglobova.Slovenac koji radi u Njemačkoj.

Ovi njegovi jataci lažu da je šef klinike. On je voditelj odjela za infekcije na nekom odjelu.

Ipak, u 15 ljetnih dana je gostovao u nacionalnim medijima Hrvatske, BiH i Srbije s ovom istom porukom. Zašto? Što on ima s time?Izgleda baš kao neki trgovački putnik / marketingaš koji je dobio u zadatak pokriti neko geografsko područje, zar ne? Zašto lažu ovi njegovi jataci po medijima”, naisao je Bakić.

Slobodnu Dalmacija je u kolovozu naisal da je Trampuž najavo treću dozu još prije više od šest mjeseci, kada nitko u svijetu još nije ni razmišljao o tome, već je svima bila želja da se nakon druge doze “više nikada ne cijepe”.

Naslov iz jednog intervjua koji je Trampuž dao protkraj kolovoza

– Pretpostavljao sam da će se pojavljivati sve više “mutanata” virusa i da će svaki od njih biti opasniji od onog prijašnjeg, odnosno da će se svaki novi brže širiti. Sada se pojavio lambda soj u Peruu i on se širi još brže od delta soja. Stoga će biti potrebno treće cijepljenje, a možda i četvrto, zavisno kakvi će se sojevi dalje pojavljivati – najavljuje dr. Trampuž.

Doktor Andrej Trampuža

Kada bi se neka osoba trebala cijepiti trećom dozom?

– One osobe koje su sada imunokompromitirane, odnosno koje sada imaju onkološku terapiju, trebale bi se treći put cijepiti nakon šest mjeseci. One osobe koje su nekad prije imale onkološku terapiju trebale bi se treći put cijepiti za godinu dana od primanja druge doze. Imamo na raspolaganju dovoljno cjepiva i moramo zaštititi one skupine ljudi koje su najugroženije – kazuje dr. Trampuž.

Naš sugovornik strahuje da bi se neki novi soj mogao pojaviti u Africi, gdje je ogroman porast oboljelih i mali broj cijepljenih.

– U Africi je dosad cijepljeno samo dva posto stanovništva. I zbog toga je Njemačka u Afriku poslala velike količine AstraZenece, kako bi se stanovništvo što prije procijepilo, a poslali smo cjepivo i u Južnu Ameriku te u BiH, gdje je samo sedam posto cijepljenih. Afrička neprocijepljenost velika je opasnost za ostatak svijeta, pogotovo Europu, u koju dolazi veliki broj migranata iz Afrike. Ako se tamo pojavi neki novi soj, vjerujte, on će se još brže širiti od svih dosad poznatih sojeva – smatra dr. Trampuž.

Foto: Hina