Nenad Bakić objasnio zašto je tužio Faktograf pa upozorio: Hrvatski ga se mediji panično boje

Nenad Bakić objasnio zašto je tužio Faktograf pa upozorio: Hrvatski ga se mediji panično boje

Poduzetnik Nenad Bakić piše o ulozi Faktografa u hrvatskom medijskom prostoru.

“Hrvatska će od novca EU podijeliti desetke milijuna za nove faktčekere. Mnogi su mi pisali da je ovo LOŠA VIJEST. Međutim, mislim da je ovo DOBRA vijest.

1. Naime, ovo će ukinuti monopol Faktografa čiji utjecaj je ogroman i postao je pravo kancegoreno tijelo na hrvatskim medijima, i posljedično cijelom društvu, a naravno i ugnjetava i ugrožava prava građana za slobodno izražavanje i konzumaciju usluga Facebooka, što će vjerujem biti predmetom tužbi. Ja sam tužio Faktograf, više o tome niže u tekstu Faktograf vodi, i figurira kao glavni epidemiolog Facebooka za Hrvatsku, tip koji je za novinara tragično poluobrazovan.

2. Faktograf ima ugovor s Facebookom / Metom i zarađuje ogromne i radikalno sve veće novce. Ponaša se vrlo svojevoljno i imaju ili jako malo sreće u razmišljanju ili stvarno loše namjere. Primjerice, u najvećoj društvenoj temi, pandemiji, uopće nisu lažnima označavali izjave oštromjeraša koji su 99% bili u krivu i bili jako nasilni, te se služili propagandom i lažima, a ne znanošću. Primjer je dolje. Nisu lažnom označili ovu suludu izjavu njemačkog Slovenca (Što on radi u Hrvatskim medijima? Zašto je u dva tjedna obišao nekoliko balkanskih zemalja najavljujući 4., 5. i 6. dozu, kad je aktualna bila još druga? Odgovor na ta pitanja će Vam dati indicije u kom smjeru treba tumačiti odnos Trampuža i Faktografa), nego su lažnum označili moj komentar da ovo MOŽDA nije istina, te me time oklevetali (za što će platiti kaznu).

3. Faktograf ima ogroman utjecaj na društvo i medije. Mediji ga se panično boje jer ako im lažnom označi neku vijest, jako im pada doseg na FB, a FB im je glavni distribucijski kanal. To je kao da ste mljekara pa vas izbace iz Konzuma, pa iz Lidla i tako dalje…Iz redakcija Faktografu bliskih medija pak čujem da njih ne označavaju nego im najave da bi mogli pa neka sami isprave. Mediji se tako boje objaviti išta što bi dalo povod Faktografu da ih označi. Tako zbog njihove policijske uloge na FB, mediji uopće ne objavljuju neke stvari. Ludo!

4. Faktograf ne poštuje pravila mreže po kojoj je dobio licencu za FB. Npr. na mene se okomio ali me nikad nije kontaktirao da pojasnim. Nego je moje istinite objave lažnim označavao tip koji je propao i kao student kroatistike i informatologije. Nije sramota imati samo srednju školu, ali je za novinara sramota propasti kao student ta dva prelagana smjera baš namijenjena za njih, a igrati se glavnog epidemiologa (znanstvenika) za Metu. Iako u svijetu svuda takve objave rade znanstvenici, a objavljuju fakcheckeri, kod nas mali Perica očito nije mogao naći nikog da potpiše te bljuvotine pa je morao sam (iako su mu većinu lako moguće sastavljali trećerazredni koronaški znanstvenici kao Tjesteninko i Nindža).

5. E sad, zašto je dobro da imamo JOŠ FAKTCHECKERA?A. Zamislite da je među njima netko s imalo morala koji će čekirati Faktograf i na tome ubirati lovu? HeheB. Većini će državna donacija biti jako važna i za razliku od bahatih Faktografičara koji misle da ih tužbe neće ugroziti spram FB, ovi će se jako bojati tužbi jer bi u slučaju gubitka lako moguće morali i vratiti donacije od EU. C. Konkurencija je uvijek zdava.

6. Tužio sam Faktograf po nekoliko predmeta za klevetu i naknadu štete, možda dodam još koju. Nažalost, već skoro dvije godine nema ročišta, ali doći će, ne brinite. Izgubljeni predmeti za njih bi mogli značiti prekid lukrativnih suradnji, ali možda i bankrot. Jer za projekt dobivaju silne novce, ali ne mogu ih koristiti za ovakve stvari.

Foto: Hina