Nenad Bakić upozorava Institut Ruđer Bošković: Vaš fizičar stalno visi na Fejsu umjesto da “proizvodi” znanost

Nenad Bakić upozorava Institut Ruđer Bošković: Vaš fizičar stalno visi na Fejsu umjesto da “proizvodi” znanost

Nenad Bakić iše o “znanstvenoj produktivnosti” fizičara Saše Cecija.

“1. Neki dan sam spomenuo da znanstvenik Ceci u zadnje vrijeme nema radova, a da i inače kad se njegovi prijašnji radovi podijele s brojem koautora (uobičajeno, preko 2000) ispada blizu 0. On je inače ‘popularizator znanosti’ i (po meni) jedan od najvećih depopularizatora cjepiva. Ujedno je veliki zagovornik cijepljenja djece i obaveznog cijepljenja?!

2. MEĐUTIM, upozorili su me da ‘nedostaje kontekst’, naime koliko su u 2021. objavili radova njegovi kolege iz odjela. Stoga sam pogledao sve iz njegova laba s titulom istom ili većom nego on. Dolje je rezultat. To je jako čudno, jer u svijetu su popularizatori znanosti najuspješniji znanstvenici, a ne najneuspješniji? Možda nas zato i ne treba čuditi status znanosti kod nas?Opet, čudi i to da ne zna osnovne stvari iz svog vlastitog područja, kao ovo s lomom svjetla u drugom komentaru, a svejedno željan pažnje iskače, pa ga popljuje novinar sa SSS.

3. No, na neki način me to i ne čudi, jer znanstvenik Ceci čini se velik dio svog radnog vremena provodi na Facebooku gdje javno objavljuje selfieje poput ovoga kojim sam ilustrirao grafikon, ide po eventima gdje čak i promovira trbušni ples(?!) i tako dalje, sudjeluje u EU projektima (valjda dobiva honorare?). Ne znam da li mu je kolabirao znanstveni rad jer visi na FB ili visi na FB jer mu je kolabirao znanstveni rad ili nešto treće.

4. Pri svom mahnitanju u zagovaranju cijepljenja djece prelazi sve granice dobrog ukusa, što možete vidjeti u prvom komentaru. Jako čudi da dok je intenzivno zagovarao cijepljenje djece, nije zagovarao cijepljenje starijih? Netko bi rekao da ispada kao da je trgovački zastunik Pfizera i plaćen za to, ali ja mislim da nije, jer su znanstvenici pošteni.

Saša Ceci

5. Ipak, teško je ne primijetiti da on u radno vrijeme umjesto da proizvodi znanost, promovira svoju komercijalnu djelatnost (svoje knjige). Tu jako podsjeća na kineskog dopisnog akademika Rudana, iako Rudan ne radi o našem trošku.

6. Ovdje je naročito tužno da Ceci sakriva moju skoro pa mentorsku ulogu u svom razvoju: https://www.facebook.com/nenad.bakic/posts/10159318375424556p.s. Jako me čudi da ekipa s fact-checkera Infodemija još nije dohvatila Cecija, mislim da je zbilja zaslužio.

p.p.s. Mislim da bi vrijedilo i pisati IRB s pitanjem kako dopuštaju da ovaj za naše novce ovako radi i sramoti IRB”, ističe Nenad Bakić.

Naslovna fotografija: Nenad Bakić

Foto: Hina