Nervozni Plenković se požalio koalicijskim partnerima: Teško je vladati s tankom većinom

Nervozni Plenković se požalio koalicijskim partnerima: Teško je vladati s tankom većinom

Andrej Plenković nakon što vladajuća većina nije imala kvorum na glasovanju, došlo je do povišenih tonova i žestoke rasprave. Razlog raspravi bio je Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koji je predložio Most, a nakon što je postalo jasno da HSLS i HNS, a možda i Reformisti neće biti izričito protiv prijedloga da se ukine obvezna članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Plenkovića je zasmetalo što je došlo do situacije da se u zadnji trenutak ta točka mora micati s plana glasanja i što partneri nisu ranije komunicirali da će doći do problema prilikom glasanja. Prozvani koalicijski partneri, prije svega HSLS i Reformisti, uzvratili su da je HDZ već ranije znao njihov stav, javlja N1.

Premijer je partnerima kazao da se zajedno bore s potresom i koronavirusom te da mu je nevjerojatno da se većina testira na takvoj temi poput HGK.

U jednom trenutku je Plenković kazao da moraju biti složni jer su druga opcija prijevremeni izbori. Na to su mu partneri uzvratili da izbore ne treba ni spominjati, ali da se izbora ne boje i da su na njih spremni u svakom trenutku.

Spomenulo se i da je teško održavati većinu od 76, ali da je još teže zamisliti kakva bi suradnja bila da su recimo Most ili Domovinski pokret dio vladajuće većine u ovako teškim uvjetima krize.

Liberali su na sastanku navodno napomenuli da je njima pitanje HGK izuzetno bitno i da i dalje čvrsto stoje iza Vlade, ali na temama kao što je HGK će uvijek imati takav stav.

Atmosfera se prema kraju sastanka smirivala. Plenković je napomenuo da nije zadovoljan s procedurom kako se vodilo dogovaranje o glasovanju, a partneri su se složili da se to trebalo dogovoriti ranije.

Plenković i ostali članovi vladajuće većine složili su se da je Mostova incijativa apsolutno nepotrebna te da je to politikanstvo, a prijedlog štetan i loš. Zasmetalo ih je i što oporba koristi trenutak kad vladajući zbog teškog zdravstvenog stanja Miroslava Tuđmana sami nemaju kvorum. Činjenica je i da zbog cijele situacije ne znaju kada će se ta situacija promijeniti.

O zakonima bi se ponovno moglo glasovati u četvrtak, a vladajući su se dogovorili da će dotad složiti zaključak o kojem će glasovati i kojim se zadužuje vlada da u ovom mandatu krenu ozbiljne reforme u HGK-u.

Foto: Hina