NEVJEROJATAN JAVAŠLUK: Banožić je kriv što su kanaderi zapeli na remontu usred požarne sezone

NEVJEROJATAN JAVAŠLUK: Banožić je kriv što su kanaderi zapeli na remontu usred požarne sezone

O situaciji s protupožarnim zrakoplovima koji su zapeli na remontu, stanju u Oružanim snagama te predstojećoj proslavi Oluje i odnosu s predsjednikom u Dnevniku HTV-a govorio je ministar obrane Mario Banožić.

Komentirajući činjenicu da kanaderi i Air Tractori nisu spremni u ugovorno definiranim rokovima ministar Mario Banožić je kazao kako treba pohvaliti pilote i tehničare koji svakodnevno održavaju protupožarne zrakoplove i tako doprinose sigurnosti države. Oni to rade 24 sata i rade u svim mogućim uvjetima, dodao je podsjetivši na jučerašnje požare na šibenskom području. 

– Naravno da bi bila određena komocija kod planiranja materijalnih resursa ali mi danas uspijevamo sve odraditi. U zadnja dva tjedna pružili smo pomoć i u Sloveniji te BiH, tako da u ovom trenutku ugroze za hrvatske građane nema. Dinamički plan sa Zrakoplovno-tehničkim centrom (ZTC) je bio ugovoren 15. kolovoza prošle godine i aktiviran u veljači, ali se to nije dogodilo, odgovorio je ministar na konstataciju da bi sve bilo lakše uz 10 protupožarnih zrakoplova. 

“S ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu”
Vezano za kašnjenje remonta zrakoplova kazao je kako su nekoliko mjeseci dolazile informacije o tome da se događa, međutim u razgovorima sa ZTC-om kaže “dobivao je uvjeravanja da će sve biti u redu”.

-Ja jedino mogu tražiti da zrakoplov dođe, a kad završi sezona, kad vidimo koji su izazovi – moći će se konkretnije razgovarati, dodao je.

Komentirajući činjenicu da zapovjednik HRZ-a Michael Križanec nije mogao konkretno reći da se varijanta sa 4+3 zrakoplova biti dovoljna Banožić je kazao: “Nitko ne može predvidjeti što se može dogoditi a mi s ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu”.

Odgovarajući na pitanje što misli o tome da neki djelatnici tijekom bolovanja ili godišnjeg odmora rade u tvrtkama u inozemstvu kazao je kako ne može ulaziti u operativne procese ZTC-a te da to rješava Uprava. MORH se u ovom slučaju nalazi u ugovornom odnosom, a djelatnike koji to rade, smatra – svakako treba sankcionirati.

Hrvatska vojska ove godine ima zaista impresivan proračun od gotovo 7,6 milijardi. Iz izvješća sa sastanka NATO-a u travnju vidi se da je Hrvatska jedna od rijetkih članica Saveza koja prelazi 2 posto BDP-a izdvajanja za vojsku – od čega više od 30 posto ide za modernizaciju i opremanje, kazao je Banožić.

Mnogi su pokušali, dodao je – umanjiti značaj MORH-a, ali ne radi se samo o Rafalima već se ulaže u sve tri grane HV-a.

Stanje u Oružanim snagama

– Tu je i infrastruktura, Black Hawk te zamjena helikoptera sovjetske proizvodnje, potpora civilnim institucijama kroz protupožarnu zaštitu i hitan medicinski prijevoz, rekao je Banožić.

Tu je i kopnena vojska, cilj nam je, najavio je – “zadovoljavanje cilja srednje pješačke brigade pa smo išli u nabavku Bradleya, borbenih vozila na gusjenicama i točkaši će biti opremljeni 30-mm daljinskim oružanim stanicama te Spike raketnim sustavom”.

Što se tiče mornarice naveo je završavanje obalnih ophodnih brodova, nabavku dva lovca za mine i projektiranje višenamjenskog broda.

Banožić je potvrdio je da neće biti na primanju ratnih zapovjednika na obljetnicu Oluje, u organizaciji predsjednika Zorana Milanovića. Kazao je kako je od jutra zauzet aktivnostima – od polaganja vijenaca na Mirogoju, svečane Akademije, sastanka sa zapovjednikom garde Minnessote, susretom s braniteljima s ministrom Medvedom i premijerom.

Skandal s udrugama

Objasnio je na što je konkretno mislio kad je na današnjoj konferenciji za novinare spomenuo “skandal s udrugama”.

– Mislio sam na udruge koje koriste svoja prava da komuniciraju da su bili sudionici Oluje, ali i ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio 95. godine, isto kao i 91. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u ratnom području. Mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promaknuću pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo, rekao je Banožić.

Zaključio je da hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje.

Foto: Hina