Nevjerojatan manevar Andreja Plenkovića: Kako ga od Nataše Novaković spašavaju Šeks i njegov kum Šeparović

Nevjerojatan manevar Andreja Plenkovića: Kako ga od Nataše Novaković spašavaju Šeks i njegov kum Šeparović

Izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa već su trebale biti donesene, ali još stoje u ladicama HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića, koji ih ne pušta na Vladu.

Nakon što je dao osnovni nacrt zakona i suočio se sa salvom kritika jer smanjuje ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Kuščević se pravda da je zakon na usuglašavanju.

No prema našim informacijama od iznimno upućenih krugova, ne čeka se nikakvo usuglašavanje ministarstava, nego odluka Ustavnog suda u slučaju Tomislava Karamarka i njegova sukoba interesa koji je doveo do pada vlade prije tri godine. Presuda bi spasila i Karamarka i premijera Andreja Plenkovića, koji tako od zakletih političkih neprijatelja postaju suborci protiv jedinog od rijetkih funkcionalnih antikorupcijskih tijela, pišu 24sata.

–  Ako se ostvari taj plan, zakon bi postao besmislen, kao i samo povjerenstvo. A političari bi zauvijek bez ikakvih, pa makar i moralnih, sankcija mogli skrivati informacije od javnosti, lagati, nalagati zapošljavanja stranačkih kadrova, koristiti svoju funkciju za probitak svoje rodbine i prijatelja….

Zvuči nevjerojatno, ali upravo je to krajnji ishod vrlo složene operacije koja se odvija daleko od očiju javnosti.

A da sve ide u tom pravcu potvrđuje i nedavni dopis Povjerenstvu Andreja Plenkovića. Iako je puno više pozornosti u javnosti zaokupirala činjenica da je u zadnji tren zahtijevao izuzeće predsjednice Nataše Novaković jer je radila u HUP-u, stručnjaci upozoravaju da se puno veća opasnost skriva u drugom dijelu dopisa. Premijer je kao pravnik i osoba koja vodi Vladu te može izmijeniti zakon u potpunosti, odrekao pravo Povjerenstvu da može odlučivati o načelima kojih se svaki političar mora pridržavati, a koja su sadržana u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. O čemu se točno radi?

Plenković je spriječio da se odluka o njemu donese jer je tražio da se predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izuzme zato što je prije toga radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. A njih je financirao Agrokor. HDZ je istu činjenicu znao i kad je imenovao Novaković, a ona nije ni na koji način povezana s Agrokorom. Ali je manevar uspio jer je Upravni sud rekao da se mora odlučiti treba li se Novaković izuzeti u slučaju Martine Dalić. Samo što nema tko odlučiti treba li se ili ne Novaković izuzeti. Iz HDZ-a saznajemo da su oni bili svjesni da pet članova povjerenstva nisu jednoglasni oko toga treba li proglasiti Plenkovića kršiteljem zakona. Ako bi se Novaković sama izuzela, možda odluka i ne bi prošla. Upravo traju rasprave o tome tko bi trebao odlučiti o njezinu izuzeću, a tu je kupljeno vrijeme do odluke Ustavnog suda u slučaju Karamarka.

I upravo se za taj dio čeka odluka Ustavnog suda kojemu se Karamarko žalio nakon što nije prošao ni na Upravnom ni na Visokom upravnom sudu.

Ustavni sud na čelu s Miroslavom Šeparovićem, inače kumom Vladimira Šeksa, koji je savjetnik Plenkoviću, izgleda da će donijeti odluku po kojoj će osporiti dio odluke Povjerenstva u odlučivanju o načelima.

Time bi i Plenković bio spašen, ali i njegova bivša potpredsjednica Martina Dalić, o kojoj je već Povjerenstvo odlučilo da je prekršila zakonska načela kad je namjerno obmanjivala javnost da ne zna tko su autori “lex Agrokora”. Bio bi ekskulpiran i Tomislav Karamarko, ministar financija Zdravko Marić, Milan Bandić… Ali što je najvažnije, promijenio bi se zakon nakon te odluke.

Profesor upravnog prava Ivan Koprić kaže nam da je vidljivo kako je cilj Vlade zaustaviti povjerenstvo.

– Ako Ustavni sud to uradi, znači da stavlja politiku ispred prava. Tamo su svi pravnici, učili su ih naši profesori prava i neka se prisjete da ova načela vrijede u cijelom svijetu. Ako odluče suprotno, ispast će da kod nas načela ne vrijede – kaže Koprić.

Kaže kako se šokirao kad je vidio da je premijer Plenković kao diplomirani pravnik tražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u ovom slučaju, kao i da se poziva na to da oni ne bi trebali odlučivati o načelima djelovanja dužnosnika.

– Mislio sam da je vijest s nekog satiričnog portala. Mi smo u zadnjih 15 godina pod pritiskom EU donijeli više stotina zakona u koje smo ugrađivali upravo načela djelovanja. To rade sve moderne države jer bi inače zakonom trebalo propisati i predvidjeti baš svaku životnu situaciju, što je pravno nemoguće. Upravo načela kakva su sadržana u zakonu i o kojima odlučuje Povjerenstvo. Ne znam je li pravnik Plenković zaboravio što je slušao na prvim godinama studija – oštar je Ivan Koprić.

Lana Slivar Dominić/Hina