New York Times tvrdi: Imamo podatke o broju ubijenih i ranjenih u ratu u Ukrajini

New York Times tvrdi: Imamo podatke o broju ubijenih i ranjenih u ratu u Ukrajini

Broj ubijenih ili ranjenih ukrajinskih i ruskih vojnika od početka rata u Ukrajini u veljači 2022. godine približava se 500.000, izvijestio je u petak New York Times pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike.

Dužnosnici su upozorili da je teško procijeniti broj žrtava jer smatraju da Moskva redovito umanjuje broj ubijenih i ozlijeđenih u ratu, a Kijev ne objavljuje svoje službene brojke, rekle su novine.

Ruske vojne žrtve približavaju se brojci od 300.000, uključujući 120.000 poginulih i 170.000 – 180.000 ranjenih, izvještavaju novine. Ukrajinskih vojnika je poginulo blizu 70.000, a ranjenih 120.000, navodi New York Times.

Novine su citirale dužnosnika koji je rekao da se broj žrtava povećao nakon što je Ukrajina pokrenula protuofenzivu ranije ove godine; javlja N1.

Ukrajinska vojska u četvrtak je objavila osvajanje teritorija u protuofenzivi protiv ruskih snaga na jugoistočnom frontu. Kijev je rekao da su njihove snage oslobodile selo, prvo od 27. srpnja, davši naslutiti da postoje izazovi u napredovanju kroz teško minirane ruske obrambene linije bez moćne zračne podrške.

Ukrajinski i ruski dužnosnici nisu komentirali ove brojke.

Foto: Hina