Nezadovoljni roditelji bolesne djece prosvjedovali pred domom ministra Beroša: Evo što im je on poručio

Nezadovoljni roditelji bolesne djece prosvjedovali pred domom ministra Beroša: Evo što im je on poručio

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je roditeljima koji su u četvrtak prosvjedovali pred njegovim domom zbog ograničenja posjeta bolesnoj djeci da razumije njihovo nezadovoljstvo, ali i dodao da mjesto za rješavanje takvih pitanja treba biti Ministarstvo zdravstva.

“Ni Ministarstvo zdravstva niti epidemiolozi nisu ograničili vrijeme trajanja posjeta vašoj bolesnoj djeci. Zato, dragi roditelji, ne kucajte na otvorena vrata ministra”, poručio je Beroš grupi roditelja koji su u objavama na Facebook grupi naveli da protestiraju zbog ograničenja posjeta svojoj bolesnoj djeci na 15 minuta, javlja N1.

Ministar je napomenuo da su Stožer civilne zaštite i epidemiolozi odredili da svi roditelji bolesne djece koja se liječe u hrvatskim bolnicama i zdravstvenim ustanovama moraju ispunjavati epidemiološke uvjete kao i svi posjetitelji, odnosno posjedovati EU covid putovnicu kao dokaz da su cijepljeni ili preboljeli koronu, odnosno da su testirani na covid-19.

Način organiziranja, vrijeme i trajanje posjeta bolesnoj djeci, kaže ministar, organizira svaka od ustanova u skladu sa svojim organizacijskim i prostornim mogućnostima i o tome su dužni obavještavati roditelje malih pacijenata.

“Razumijem nezadovoljstvo roditelja ako se osjećaju nepravedno zakinuti za mogućnosti češćeg ili dužeg posjeta svojoj bolesnoj djeci i uvijek ću, kao liječnik, ministar i roditelj biti uz njih, ali ne mogu prihvatiti način na koji izražavaju svoj protest”, poručio je ministar zdravstva.

Ustvrdio je da mjesto za rješavanje takvih pitanja može biti Ministarstvo zdravstva, a ne domovi članova Stožera ili bilo kojeg državnog tijela.

Demokracija podrazumijeva dijalog, propitivanje svih odluka i traženje odgovornosti svakoga od nas koji obavljamo javne dužnosti, ali nasilje nad domovima, prijetnje i ugrožavanje članova naših obitelji i drugih građana ne smije biti obrazac ponašanja. Još je tužnije što se u tu povorku roditelja ukrcavaju i neki drugi koji imaju posve druge ciljeve, a ne dobrobit djece”, zaključio je Beroš.

Na prosvjedu ispred doma ministra zdravstva oko 19 sati po pisanju medija okupilo se desetak građana na poziv križevačkog vjeroučitelja Ivana Pokupca putem Facebooka.

U objavi koju je nazvao “kućne posjete stožerašima” Pokupec je naveo da će svaki dan u nenajavljeno vrijeme posjetiti kućnu adresu jednog člana stožera na 15 minuta te njima, njihovim obiteljima i susjedima dati do znanja što misle o teroru koji provode nad njima.

Pokupec je u objavi također napisao da je kao i lani roditeljima omogućeno da s djecom koja su na bolničkom liječenju budu 15 minuta, ali ovaj put uz dodatni uvjet: EU digitalnu covid potvrdu.

Križevački vjeroučitelj tvrdi da za to nema niti jednog znanstvenog, epidemiološkog, niti moralnog argumenta te da dodatni uvjet služi prisili zabrinutih roditelja na cijepljenje pri čemu su predmet ucjene bolesna djeca.

Foto: Hina