Nezavisni kandidat Davor Štimac požalio se na glavnog urednika Novog lista: Vodi prljavu kampanju protiv mene

Nezavisni kandidat Davor Štimac požalio se na glavnog urednika Novog lista: Vodi prljavu kampanju protiv mene

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac sazvao je konferenciju novinare, a na pozivu je bilo navedeno da će progovoriti o pritiscima i prljavoj kampanji kojoj je, zajedno s obitelji i suradnicima, izložen posljednjih tjedana.

Na naše pitanje da pojasni je li, recimo, dobio nešto kao jedan od kandidata kojemu je poslana čahura, a što bi bilo neprihvatljivio i zahtijevalo bi žurnu reakciju svih institucija, Štimac je odgovorio da nije, ali da se kleveće njegovu suprugu koja je to prijavila policiji, a da njegovoj kćeri prijateljice govore da joj je tata ultradesničar i kriminalac, javlja Novi list.

Uz to je optužio v.d. glavnog urednika Novog lista, kako je rekao gospodina Tomića, da mu je poručio nakon što je Štimac odbio kao liječnik nešto napraviti za Tomićevog prijatelja, da će sada vidjeti.

“Uvršten sam u 2% najboljih svjetskih znanstvenika”

– To što se događa ovih dana, tijekom cijele kampanje, riječ je o pritiscima na mene, na moju obitelj, moje suradnike i ljude na našim listama. Što se događa u našem gradu? Ušao sam u izbore s podrškom obitelji.

Riječanin sam, riječkih sam korijena, ovdje na Sušaku je rođena moja prabaka. Bio sam najbolji student medicine, najbolji znanstvenik, predstavnik studentske organizacije 80-ih godina, u prvom sazivu društveno-političkog vijeća, bio sam glavni urednik Vala i mijenjali smo tada Rijeku.

I to je jedan od motiva za promjene. Nisam mogao dobiti posao u KBC-u nakon fakulteta pa sam radio na platformi. Bio sam u Domovinskom ratu, a u medicini sam postigao mnogo. Novi list govori drugačije o meni.

Novi list me tada pratio i pratio je bolnicu i naša dostignuća. Nastavnik sam, uvršten sam u dva posto najboljih svjetskih znanstvenika. Bio sam ravnatelj KBC-a, bolnica je bila najbolja pod mojim vodstvom, pokrenuli smo gradnju nove bolnice nakon 70 godina. Rijeka me uvijek prepoznavala. Dobio sam nagradu Grada Rijeke, bavio sam se izdavaštvom, pišem knjige.

Napadaju me sa svih strana, mediji, koriste se brojnim lažima. Napadaju me zbog imovinske kartice – imam stan od 120 kvadrata na Kantridi i stan od 138 kvadrata na Belvederu i četvrtinu kuće na Krku. Sve sam stvorio svojim radom.

Nisam nikada bio član Saveza komunista, nemam veze s HDZ-om, SDP-om, masonima, udrugama kao što je Lions. Ne dozvoljavam da se govori kako netko stoji iza mene. Nisam ultradesničar, to me ljuti, izjavio je Štimac povišenim glasom, a onda nastavio da pritisci dolaze od Novog lista.

“Ne mogu vjerovati, nisam zato išao na izbore”

– Tamo je izašla slika da se nisam pridržavao epidemioloških mjera. Onaj gospodin Tomić (riječ je o v.d. glavnog urednika Ivici Tomiću op.a.) je pokušavao tražiti od mene da liječim njegovog poznanika, a kada sam to odbio, kreće haranga na mene.

Zabranjuju mojim ljudima da imaju medijske istupe, prijeti se nefinanciranjem sveučilišne zaklade, dolaze inspekcije u škole, našim poduzetnicima šalju inspekcije, prijavljuju kolegu inozemnoj ambasadi.

Ne mogu vjerovati, nisam zato išao na izbore. Napadaju moju suprugu koju proglašavaju nesposobnom i nekompetentnom da vodi rodilište u ovom gradu. Mojoj djeci, kćeri, prijateljice postavljaju pitanja je li im otac kriminalac i ultradesničar.

Nismo vjerovali da ulazimo u takvo nešto, ugrožavaju nas koji cijeli život radimo za ovaj grad. Krenuli smo u pozitivnu kampanju, trpjeli smo. Neću odustati, bit ću još jači.

Oni se boje i zato me tako napadaju, pričamo da je Rijeka grad tolerancije, a Rijeka je grad autokracije i nerazumijevanja za druge. Građani nisu toga svjesni. Želimo da svatko može dobiti posao bez partijske knjižice, poručio je Štimac, ali tonom, govorom tijela i intonacijom koja je bila i te kako autokratska.

Zbog čega je sazvao press konferenciju?

Budući da Štimac nije iznio ni jedan primjer prijetnji i pritisaka imenom i prezimenom, novinare je zanimalo zbog čega je sazvao press konferenciju i zbog čega se s Novim listom ne obračunava na drugi način.

Na pitanje je li podnio kaznenu prijavu policiji, on je odgovorio da je njegova supruga podnijela tužbu, ali nije naveo protiv koga. Na novinarsko inzistiranje poručio je da pritisci idu sa svih strana, svih onih koji okružuju vladajuću stranku u Rijeci.

Onda je istupila kandidatkinja za županicu Iva Rinčić i poručila da su joj iz Ureda župana rekli da je u sukobu interesa zbog toga što se kandidirala i da će prestati financirati sveučilišnu zakladu, a Boris Popović koji je bio kandidat za zamjenika županice je naveo da su mu u firmu došle četiri inspekcije, a da ih prije nije bilo.

Rinčić na konferenciji za novinare nije otkrila tko joj je prijetio, ali je poslije konferencije za novinare otkrila da je riječ o županijskoj pročelnici Editi Stilin.

Foto: Hina