NIJE BIRAO RIJEČI: Pupovac žestoko udario po “političkim profiterima” iz Mosta i Milanovićevom “rokanju i helou”

NIJE BIRAO RIJEČI: Pupovac žestoko udario po “političkim profiterima” iz Mosta i Milanovićevom “rokanju i helou”

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Newsroomu je komentirao odluku Ustavnog suda o covid-potvrdama i retoriku predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Odluka Ustavnog suda o covid-potvrdama za Pupovca je očekivana.

“Očekivano je da Ustavni sud ne vidi ništa protuustavno u tome da se u zdravstvenim i socijalnim ustanovama treba predočiti covid-potvrda. Ono što pozdravljam jest odluka Ustavnog suda da se svaka nova restriktivna mjera Stožera obrazloži tako da se prije svega smanje političke tenzije oko tumačenja”, rekao je.

O različitim stajalištima znanstvenik kaže da uvijek ima razlika u pogledima znanstvenika na pojedine fenomene i tumačenja i to ne samo u društvenim znanostima.

“Ono što je najvažnije da se slušaju oni koji doista imaju argumente i ne uvlače znanost u sferu nečega što je neznanstveno tumačenje, a takvih ljudi u našem društvu ima dosta”, kazao je.

Referendumska inicijativa Mosta

Komentirao je i referendumsku inicijativu Mosta.

“Pandemija je jedan proces. To je takva vrsta pandemije koja ima oscilacije i mutacije. U tom je smislu normalno da se ne ide nekom jedinstvenom mjerom. Bilo bi dobro da se smanji politikanstvo i neka vrsta zarađivanja političkog na virusu”, ističe.

“Kad vas netko nazove da lažete i kad vam netko tko ima svoju genealogiju različitih tumačenja toga što će napraviti, kako će postupiti i ima problem s vjerodostojnošću i kad neki od zastupnika s lakoćom posežu za laganjem, pa onda vama to kažu onda naravno da odgovorite na način koji je primjeren. Situacija u kojem dnevno umire toliko ljudi, ne možete se praviti kao da je to nevažna stvar”, dodao je.

Pupovac smatra da se strože mjere u danim okolnostima treba uvoditi.

“Ovo jest virus o kojem znamo mnogo, ali nedovoljno. Ne toliko da bismo mogli potpuno gospodariti i kontrolirati tim procesom. Ja iznosim mišljenje, drugi mogu imati drugačije mišljenje. Mi ne konzultiramo toliko struku koliko pratimo ono što je svima dostupno. Premijer je taj koji ima zadnju u konačnici i on je taj koji u konačnici odgovara za donesene mjere”, veli.

Retorika Zorana Milanovića

Pupovac kaže da postoje tri načina kojima se kroti pandemija.

“Jedno su zdravstvene kao što je hospitalizacija, vakcinacija, drugo su mjere samoizolacije, higijene (preventivne mjere), a treće mjere su mjere kojima zapravo stvaramo povjerenje u zdravstvene i znanstvene institucije”, kazao je.

Istaknuo je da postoje i oni gori antivaksera, a to su oni koji politički zarađuju na tome.

“Sada imamo ljude koji na tobožnojoj zaštiti ljudskih prava stvaraju neokonzervativne politike ograničavanja ljudskih prava, opet da bi nametnuli vlast u svijetu. Vama treba trijezna glava i povjerenje u institucije”, govori.

Rekao je da ne zna koji su motivi Zorana Milanovića za njegove izjave.

“Ja slušam ljude kod kojih mogu nešto ozbiljno čuti. Zašto predsjednik Republike podriva ustavni poredak? Zašto predsjednik Republike podriva aktivnosti Ustavnog suda? Zašto predsjednik podriva rad drugih institucija u zemlji? Ja se isto pitam i nemam odgovora na to”, ističe.

Kaže da tu vrstu zaokreta na gore nije napravio nitko na političkoj sceni.

“Ovdje nas se odvodi od onoga što možemo napraviti u Europskoj uniji. Živjeti s tako svadljivim jezikom koji se prenosi u drugu zemlju nije lako nikome. Ja to znam kao Srbin u Hrvatskoj. Kad netko svadljivo govori o Hrvatskoj, meni to ne koristi. Ako je to nečiji privatni užitak, dobro. Ali mi svi koji radimo ovaj posao privatni užitak morao ostaviti za neke druge prilike. Rokanje “alo”, “helou”, to nije jezik kojim govore ljudi, ja nisam čuo ikoga osim onih koji su sada bivši”, napominje.

Sa Zoranom Milanovićem je, kaže, surađivao i misli da je ta suradnja imala svoje značajne faze i rezultate.

“Rado bih da je Milanović nastavio svoj mandat onako kako ga je prakticirao u prvih nekoliko mjeseci. Da se nije dogodio ovaj nagli zaokret i koji ga dovodi u prostor u kojem nema što tražiti. Predsjednik je tijekom posjeta predsjednika druge zemlje implicirao i sugerirao da je potencijalni kupleraj. Tom vrstom predsjednik ulogu predsjednika odvodi u prostor pajzla, dakle opskurnih birtija i opskurnih mjesta kojim se govori takvim jezikom”, rekao je Pupovac.

Foto: Hina