Marija Selak Raspudić o “diktatorskim osobinama Andreja Plenkovića”: Vučić je za njega gotovo “mala maca”

Marija Selak Raspudić o “diktatorskim osobinama Andreja Plenkovića”: Vučić je za njega gotovo “mala maca”

MOST je u zadnje vrijeme puno kritika primio, a na njih je u RTL-u Danas odgovarala Marija Selak Raspudić

Kaže kako je prebrojavanje glasova dug i zahtjevan proces: “Zato ni jedna inicijativa ranije nije izašla s konačnim brojem. Trebalo im je otprilike mjesec dana da bi to mogli reći hrvatskim građanima. Mi smo sada u fazi prikupljanja lista i prebrojavanja potpisa.” 

Istaknula je kako još uvijek ne može reći na kojem su broju: “Bilo bi neozbiljno da istrčavam dok nismo barem ove osnovne podatke detaljno pregledali i prikupili.” 

Naglasila je kako je “rub” 368 tisuća: “To što je nama postalo normalno da nam treba puno više od onoga što je propisano zakonom zato što već svi pretpostavljajuća će se predbaciti velik dio potpisa prebaciti zato što je uobičajena praksa da se referendum od strane Vlade pokušava srušiti na bilo koji način. To je jedna druga priča.” 

Kaže kako ne traže alibi u krađi: “Mi smo samo svjesni da imamo posla sa strankom koja je presuđena za korupciju i svjesni smo svega onoga što se događalo s referendumskim inicijativama ranije. Već sada kada vidite kako je premijer podivljao, doslovce izgubio živce, na spomen MOST-a i činjenicu da smo uspjeli prikupiti potpise, pokazuje da očito imamo razloga da da sumnjati hoće li se referendumska inicijativa uspjeti održati, pogotovo ako imate u vidu da je on rekao jednu skandaloznu stvar, a to je da će bez obzira na ovaj referendum, tu više nije bitan MOST, bitna je volja hrvatskih građana koji su mu jasno poručili da žele da ih se pita o COVID potvrdama da žele da ih se pita o stožerokraciji, da on neće promijeniti način upravljanja ovom pandemijom. Dakle mogu reći samo da Aleksandar Vučić može učiti od njega. On je prema njemu gotovo mala maca.” 

Objašnjava kako će oni sami pregledati potpise i izbaciti sve one potpise koji budu izgledali nevaljano: “Ako su nečitki, ako su dupli, tako da bi onaj broj s kojim bismo izišli mogli osigurati od naknadnog prebrojavanja u smislu toga da se može odbaciti što manji broj potpisa.”

Kaže kako će dati sve od sebe da daju što točniji broj: “Dalje je naravno na institucijama, a imamo opravdanog razloga sumnjati u njihovo djelovanje s obzirom na sve najave i nervozu koja se diže od premijera kada govorimo o temeljima demokracije.” 

Istaknula je kako bi se zreli političar (misleći na premijera) postavio drugačije: “On bi rekao, čuo sam volju hrvatskih građana, oni žele sa mnom odlučivati o nekim stvarima, načinu upravljanja koji se tiču ograničavanja prava i sloboda u ovoj pandemiji. Ja ću raspisati savjetodavni referendum jer vjerujem da dobro upravljam procesima i želim čuti mišljenje svojih građana, živimo u demokraciji. A dijete u vrtiću ili diktator tipa Aleksandra Vučića, ponaša se tako da kaže, to su zli i pokvareni ljudi. Neće oni meni…”

“Premijer Plenković izjavom da bez obzira na referendum neće promijeniti način upravljanja ovom pandemijom i činjenicom da ignorira već izraženu volju građana da ih se pita o načinu upravljanja pokazuje sigurno diktatorske osobine i svi građani Republike Hrvatske u ovom trenutku bi trebali biti izrazito zabrinuti.”

Naglasila je kako je i Ustavni sud dao ‘packu’ stožeru: “Da donosi odluke na netransparentan način. Upozorio ih je da ih moraju obrazlagati.” 

Na činjenicu da je Ustavnu sud podržao COVID potvrde kaže kako ih on nije do sada ni opovrgavao: “Znamo tko u njemu drži većinu, ali čak i kada je takav Ustavnu sud dao packu Stožeru u načinu donošenja odluka, vidimo da nitko više ne može sakriti njihovu nestručnost i netransparentnost. Istodobno kada govorimo o COVID potvrdama, ako pročitate službenu uputu HZJZ u njoj ćete pronaći informaciju koja kaže da one nisu donesene u skladu s epidemiološkim preporukama. Dakle, Hrvatskom upravlja jedno tijelo koje je nestručno, u njemu sjedi više ekonomista, pravnika, čak i semiologa i fizičara nego doktora medicine.” 

Istaknula je kako nije svejedno na koji način su COVID potvrde uvedene: “U Švicarskoj, što bi valjda bilo skandalozno našem premijer jer tamo žive zli ljudi koji pokreću zle inicijative, o tome je odlučeno prvo u Saboru, njihovom parlamentu, a onda na referendumu. Isto tako u Švicarkom primjerice, COVID potvrdu dobivate i testom na anti tijela, možete ju dobiti na 3 mjeseca ako imate odgovarajući broj antitijela, što se kod nas smatra neznanstvenim. Isto tako ovisi o tome gdje se i na koji način upotrebljava COVID potvrda. Kod nas je ona uvedena na jedan diskriminatoran način i ne epidemiološki odnosno epidemiološki neučinkovit. U svakom slučaju je iz tih razloga treba povući.” 

“Imamo posla s nekim tko je na razini dječjeg vrtića pa sada ima nebulozne izjave i vrijeđa sve oko sebe jer smo prikupili potreban broj potpisa ili s nekim, kažem, od koga Aleksandar Vučić ima još dosta toga za naučiti”, zaključila je Marija Selak Raspudić.