Nije trebalo dugo čekati na odgovor. Evo tko se i zašto, nezadovoljan Dobronićevim upitnikom, prvi oglasio. Kaže da neka pitanja zadiru u “intimnu” sferu

Nije trebalo dugo čekati na odgovor. Evo tko se i zašto, nezadovoljan Dobronićevim upitnikom, prvi oglasio. Kaže da neka pitanja zadiru u “intimnu” sferu

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić komentirao je za N1 upitnik koji je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić uputio svim predsjednicima sudova od kojih traži da mu dostave podatke o izvansudskim aktivnostima sudaca, upozoravajući na naznake po kojima neki suci nemaju dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti. Turudić je, kaže, iznenađen, a na neka pitanja ne namjerava odgovoriti.

“Jučer sam prvi put pročitao set pitanja koji je poslao predsjednik Vrhovnog suda. Bio sam silno iznenađen nisam mogao niti vjerovati kao ni većina kolegica i kolega da je tako nešto moguće. Postavlja se pitanje zašto to radi predsjednik Vrhovnog suda. Cijela intonacija tih pitanja ima neki optužujući karakter. No to je manje važno, važnije je da su neka pitanja proutuustavna, za neka predsjednik Vrhovnog suda nije nadležan, neka posve zadiru u intimnu sferu o kojoj suci nisu dužni odgovoriti, a neka se tiču javno poznatih podataka”, rekao je Turudić.

Dodaje da su izvan djelokruga predsjednika Vrhovnog suda pitanja koja regulira Zakon o Državnom sudbenom vijeću.

“DSV je samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje vodi imovinske kartice, sudac je dužan prijaviti imovinu. Iz kartice je vidljivo koliko je imao predavanja i novaca dobio. Te tzv. izvansudske aktivnosti, članstvo u udrugama… Ako se bavi lukrativnom djelatnošću, ako predaje, ako je na primjer član arbitraže, sudac je o tome dužan suglasnost DSV-a. Nema suca koji bi to radio, ako postoji, onda on treba ići na stegovni postupak. Onda pitanje je li član sporstkih ili drugih udruga, rade li članovi uže ili šire obitelji kao namještenici, službenici po pravosudnim tijelima. Mislim da su to pitanja ispod nivoa predsjednika VS-a koja ne bi smio postavljati, a koja zapravo presumiraju neku krivnju i mislim da to nije dobar put, da to neće postići nikakve učinke”, rekao je Turudić.

Na Visokom kaznenom sudu će, kaže, održati sjednicu Sudačkog vijeća i zauzeti stavo o upitniku.

“Ovo što govorim, govorim osobno. Moramo poslati podatke jesmo li članovi neke udruge. Ja sam član jedne jedine, a to je Udruga dragovoljaca Sokol iz Virovitice. Bih li o tome morao tražiti suglasnost predsjednika Vrhovnog suda? Meni je to nepojmljivo. Na takva pitanja, ako moj stav i bude drugačiji do ostalih, neću nikad odgovoriti. Postavlja se pitanje što je masonima. Treba li članstvo navesti u odgovoru? Vidjeli smo da je bivši glavni državni odvjetnik nastradao zbog tog članstva”, rekao je Turudić.

Ipak, ugled sudaca u Hrvatskoj je narušen, a percepcija građana o pravosuđu je loša.

“Ja se ne slažem da je sudstvo najgore od svih segmenata državne vlasti. Mislim da je najmanje loše, a loše je. Mislite da je bolja percpecija prema novinarima, političarima, saborskim zastupnicima, Vladi? Nije. Ja sam žalostan što je percepcija o sucima loša, a ovakvi potezi sigurno ne pridonose njenom poboljšanju. Jako sam osobno nezadovoljan, kao sudac koji 30 godina radi u ovom resoru, što je situacija tako loša, što postupci traju beskrajano dugo, što neki suci ne rade dovoljno, što je takva percepcija, ali ovo nije način”, smatra Turudić.

“Mislite da će se poboljšati situacija ako (Dobronić, op.a.) pita čime se moj daljnji rođak bavi? Pa nema to pravo pitati. Da će se poboljšati situacija kada želi zabraniti javne istupe? Evo, ja sada nastupam u medijima, bih li trebao o tome pitati predsjednika suda, tražiti odobrenje? Bi li sudac koji ide u medije trebao svečano obećati da neće kritizirati predsjednika Vrhovnog suda? To nije demokratski”, dodao je.

Ne očekuje pobunu sudaca.

“Na neka pitanja možda hoću odgovoriti, na neka sigurno neću. Sudac Dobronić nema pravo zadirati u privatnost. Očekivao sam ovakvu reakciju, da se suci opet bune, da izbjegavaju dužnost, ali to nije točno”, zaključio je Turudić.

Foto: Hina