NIJE ZASLUŽIO: Zašto pojedini njemački mediji razapinju hrvatskog prijatelja Manuela Neuera?

NIJE ZASLUŽIO: Zašto pojedini njemački mediji razapinju hrvatskog prijatelja Manuela Neuera?

Njemački mediji su s popriličnim žarom popratili uzbuđenje oko videa na kojem golman i kapetan njemačke nogometne reprezentacije Manuel Neuer pjeva pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona, prenosi Deutsche Welle.

Komentator privatne TV postaje n-tv smatra da je buka koja se digla oko Neuera pretjerana. A posebice pretjeranim smatra optužbe po kojima je njemački golman rasist.

“Naravno da se Manuela Neuera sada može kritizirati za ono što je učinio. I isto tako se treba zapitati je li on i u kojem obimu, znao čiju to pjesmu tamo pjeva. No treba li ga zbog toga odmah označiti kao rasistu? Treba li zaista odmah otvarati tu specijalnu ladicu? Je li pravedno čovjeka svesti na dvije minute života”, pita se n-tv i primjećuje kako spomenuti video Neuer nije sam postavio na Internet i da je u trenutku, dok je pjevao spornu pjesmu, bio u uvjerenju da se nalazi u “zaštićenom prostoru”, javlja RTL.

Dnevnik Tageszeitung (taz) također Neuera uzima u zaštitu zbog toga što je u opuštenom raspoloženju “urlao” neke pjesme i primjećuje da je čak i njemačka kancelarka tokom jednog boravka u Hrvatskoj pljeskala uz intoniranje sporne pjesme, koja bi se u dijelovima mogla shvatiti kao slavljenje teritorijalnih pretenzija Hrvatske naspram Bosne i Hercegovine.

“Potpuno ste sigurni samo ako pljeskanje i urlanje samo po sebi smatrate sumnjivim i ako se, kako ne biste učinili ništa pogrešno, od toga jednostavno suzdržite. No kad jedan nogometaš urla ono što mu prijatelji na jednom stranom jeziku urlaju a da ne zna što se misli kada se spominje Neretva i Herceg-Bosna, onda to samo po sebi ne smatram nedoličnim. Da se nekog poput Thompsona u Hrvatskoj slavi kao super junaka je hrvatski problem. Neuer tu zaista nije kriv. Izuzev ako je točno znao što čini. Tek tada bi ovaj slučaj mogao postati zanimljiv”, zaključuje taz. Na upit dnevnika Bild, menadžment Manuela Neuera je naglasio kako Neuer “ne govori hrvatski”.

Spiegel Online spominje pjevača Marka Perkovića Thompsona u kontekstu zabrana njegovih koncerata na Zapadu i spornog teksta pjesma koju je Neuer pjevao na odmoru u Hrvatskoj. Spiegel kao poveznicu Neuera s Hrvatskom spominje Tonija Topalovića, trenera golmana Bayerna, osobnog prijatelja Neuera još iz razdoblja kad su obojica živjeli u Gelsenkirchenu i koji se također nalazi na videu. Nakon detaljne analize povezanosti Thompsona i njegove percepcije u hrvatskom društvu, Spiegel izražava čuđenje što je Neuer upao u ovakvu bespotrebnu kontroverzu.

“U svojoj dosadašnjoj karijeri Neuer nije upao u oči kao osoba s desnim svjetonazorima. Ovaj slučaj unatoč tomu baca sjenu na njega i njemački nogomet kojeg on kao kapetan reprezentacije zastupa. Njemački nogometni savez se angažira (i to čak i vlastitom nagradom nazvanom po, u Auschwitzu ubijenom, nogometašu Juliusu Hirschu) protiv antisemitizma. Neuer je sada pjevao pjesmu jednog pjevača koji upotrebljava simbole grupacije koje je u Drugom svjetskom ratu ubijala Židove”, zaključuje Spiegel Online.

Foto: Andreas Gebert/EPA/Hina