Nijemci se pripremaju za “smrzavanje”: Možda se nećemo moći tuširati toplom vodom, zato mi treba grijalica

Nijemci se pripremaju za “smrzavanje”: Možda se nećemo moći tuširati toplom vodom, zato mi treba grijalica

Električne grijalice rasprodane su u trgovinama diljem Berlina dok se Nijemci pripremaju za moguću nestašicu plina u nadolazećoj zimi.

Vlasnik trgovine električnih aparata u Berlinu rekao je da su primijetili porast prodaje električnih grijalica u posljednja dva mjeseca i da su sada potpuno rasprodane. Trgovina Eisen Doring se skoro 120 godina bavi prodajom električnih aparata u jednom od luksuznih kvartova Berlina.

Frank Doring, koji pripada trećoj generaciji obitelji, rekao je za Anadolu Agency (AA) da je u situaciji da ljudima govori kako nema električnih grijalica i da ne može garantirati kada će ih dobiti, javlja N1.

“Možda ih dobijemo u rujnu, listopadu ili nstudenom. Nijedna kompanija nam ne može reći može li ih isporučiti jer je sve u potpunosti rasprodano.To je veliki problem. Svi ih žele kupiti, jer ako nemate plin, kod kuće je hladno”, rekao je Doring.

Petra, jedna od njegovih redovnih mušterija, također je u potrazi za električnom grijalicom.

Zabrinuta je da će se, ako dođe do smanjenja isporuke plina ili daljeg povećanja cijene tog energenta, u budućnosti morati više oslanjati na struju.

“Bojim se da će biti problema. A, ako nemam grijanje i ako netko ima zdravstvenih problema, treba ti barem topla kupaonica. Možda se nećemo moći tuširati toplom vodom, zato mi hitno treba električni grijač”, kazala je Petra.

Vlada Njemačke pozvala je građane da smanje potrošnju energije nakon što je ruska energetska kompanija Gazprom počela znatno smanjivati količinu plina koju dostavlja državi s najvećom europskom ekonomijom.

Racionalizacija zbog moguće nestašice plina

Smanjena isporuka plina iz Rusije izazvala je ozbiljnu zabrinutost širom Europe zbog mogućnosti da se potrošnja mora racionalizirati za industriju i domaću upotrebu.

Prema Thomasu O’Donnelu, stručnjaku za naftu i plin, trenutni protok plina je samo 20 posto kapaciteta, što znači da Njemačka neće moći skladištiti dovoljne količine za zimski period.

“Ove zime će nam vjerovatno nedostajati trideset posto prirodnog plina. To znači da ga neko neće imati i da će biti racionalizacije. Potrošači će osjetiti posljedice, ovdje u Berlinu ili u Njemačkoj. Rekli su da će se termostati morati spustiti sa 22 stupnjeva Celzijusa, na 17, a možda i niže”, istaknuo je O’Donnel.

Njemačka Vlada poduzela je određene mjere kako bi uštedila struju u trenutku dok se država, kao i cijela Europa, suočava s prijetećom energetskom krizom.

U okviru tih mjera tijekom noći gasi se rasvjeta na spomenicima i drugim javnim zgradama.

Domaći potrošači i domaćinstva uživaju zakonsku zaštitu u slučaju potrebe za plinom, kao i socijalne ustanove poput bolnica.

Potrošači zabrinuti zbog daljeg poskupljenja energenata, nestašice plina

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta GFK, u Njemačkoj je od siječnja do lipnja ove godine prodato 600.000 jedinica električnih grijalica, što je povećanje od skoro 35 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Građani Berlina u razgovoru za AA izrazili su zabrinutost zbog daljeg povećanja troškova energije i mogućnosti nestašice plina zimi.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog cijena plina i strahujemo da će to biti veliki teret. Međutim, ljudi koji nemaju velike kuće, pretpostavljam da neće upasti u velike probleme”, rekao je njemački umirovljenik.

Student Jason ističe kako planira kupiti manji kontejner za plin kako bi energent koristio za potrebe kuhanja.

Na pitanje bi li kupio električnu grijalicu, rekao je: “Nemaju svi novac za to, mislim da su te stvari skupe. Međutim, mislim i da je to dobra stvar za vrijeme u kojem trenutno živimo, pa ako imate novca, kupite je”.

Na slici: Njemački kanceral Scholz

Foto: Hina