Nikola Grmoja: Nobilo mi je zaprijetio tužbom zbog zastupničkog pitanja o Zubaku. Svejedno, neću obrisati status

Nikola Grmoja: Nobilo mi je zaprijetio tužbom zbog zastupničkog pitanja o Zubaku. Svejedno, neću obrisati status

Zastupnik Nikola Grmoja dobio je dopis iz odvjetničkog društva Nobilo koje najavljuje tužbu protiv njega.

“Danas me se pokušalo natjerati da izbrišem status kojeg sam objavio pa je čak i na mail Mosta stigao dopis odvjetnika Nobila s kojim sam već bio na sudu kada me tužio Petar Pripuz.

Tada sam zahvaljući znamenitom hrvatskom pravosuđu izgubio pa su valjda mislili da ću ovaj put ustuknuti u strahu da možda i Zubaku ne bi morao platiti naknadu štete kao i Pripuzu. Status neću brisati, nisam čovjek koji se povlači, a na dezinformacije nisam nasjeo nego sam postavio pitanje predsjedniku Vlade RH i to na temelju dokumenta koja sam dobio na uvid. Ako postoje dokumenti koji demantiraju Marina Vlahovića nek ih Zvonko Zubak objavi, a i ja ću ih rado objaviti na svojoj facebook stranici.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ispad bivšeg gradonačelnika Splita nakon što je na društvenim mrežama nazvan tovarom i “kmečavcem”: Krepaj seronjo

Prijetnje i informacije o nekakvim navodnim istragama i optužbe bez ikakvih dokaza o pripadnosti kriminalnim skupinama ne ostavljaju dojam da su ovdje u pitanju čista posla. U međuvremenu nadam se odgovoru premijera Plenkovića i raspletu ove afere koja reputacijski šteti i RH”, ističe Nikola Grmoja.

Dopis koji je Nobilo uputio Grmoji

Podsjetimo, saborski zastupnik Nikola Grmoja postavio je zastupničko pitanje Andreju Plenkoviću u kojem ističe da je tvrtka WDG promet u vlasništvu Matijasa Zubaka, sina poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, prevarila Ukrajinu. Sklopila je ugovor s Ukrajinom o isporuci oružja, dobila je predujam od 14 milijuna eura, a oružje nikada nije isporučila. Zastupničko pitanje Nikole Grmoje prenosimo u cijelosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: IGNORIRAJU STVARNOST: Profesori koji su u Splitu “podučavali” Plenkovića i Ursulu von der Leyen skrivaju zašto se Europljani okreću “populističkoj desnici”

“Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

molim Vas da mi u zakonskom roku, pisanim putem, odgovorite na sljedeća zastupnička pitanja.

Kao što je poznato, Republika Hrvatska je od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu osudila agresiju te sudjelovala, kao i druge članice NATO saveza u pomoći Ukrajini, između ostaloga i pošiljkama oružja. Nakon spomenute agresije, diljem Europe, pa tako i u Republici Hrvatskoj, došlo je do osnivanja brojnih tvrtki za trgovinu oružjem. Jedna od takvih tvrtki je WDG promet d.o.o., u vlasništvu Matiasa Zubaka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Bivši glavni urednik Sportskih novosti: To je nama “naše” Možemo dalo. Dinamo je u Splitu pao kao seoska momčad

Prema istraživanju jednog od naših nezavisnih novinara (gospodin Marin Vlahović) tvrtka WDG promet d.o.o. je sklopila ugovor s Ministarstvom obrane Ukrajine o isporuci oružja te nije ispunila svoju obvezu iz ugovora i isporučila oružje, a primila je novac za to. Neispunjavanjem obveze došlo je do štete za ukrajinski proračun budući da je vrijednost potpisanog ugovora četrdeset milijuna eura, a na računu tvrtke WDG promet d.o.o. je završilo oko četrnaest milijuna eura. Prema istraživanju spomenutog novinara dobar dio tog novca tvrtka WDG promet d.o.o. je iskoristila za kupnju VITEZITA, tvornice oružja u Bosni i Hercegovini. Kako prema zakonima Federacije Bosne i Hercegovine nije dopuštena prodaja vojne industrije strancima, tvrtka WDG promet d.o.o. je kupila nekretnine VITEZITA te osnovala novu tvrtku u Bosni i Hercegovini i zatražila dozvole za produkciju eksploziva u Bosni i Hercegovini

S obzirom na to da je za djelatnost proizvodnje i trgovine oružjem nužno odobrenje Ministarstva obrane RH, zanima me je li Ministarstvo obrane izdalo tvrtki WDG promet d.o.o. potrebna odobrenja i dozvole za trgovinu oružjem? Ukoliko su dozvole izdane, jesu li Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane upoznati sa spomenutim ugovorom i njegovom realizacijom? Jesu li Vlada RH i Ministarstvo obrane upoznati sa zahtjevom Ministarstva obrane Ukrajine za povratom novca zbog neispunjenja obveze tvrtke WDG promet d.o.o. i što su poduzeli po tom pitanju?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru”,istaknuo je Grmoja.

Foto. Hina