Nikola Grmoja: Za “Adisovou rezoluciju” glasali su i Plenkovićevi prijatelji u Bundestagu

Nikola Grmoja: Za “Adisovou rezoluciju” glasali su i Plenkovićevi prijatelji u Bundestagu

Nikola Grmoja je komentirao rezoluciju o Bosni i Hercegovini koju je izglasao njemački Bundestag.

“Zastupnik u njemačkom parlamentu Adis Ahmetović, koji se lažno predstavljao kao izaslanik Bundestaga za BiH, u skandaloznoj izjavi poručuje kako je koncept konstitutivnih naroda propao, iako je on zapravo temelj Ustava BiH. Usvojena rezolucija o BiH u kojoj se osuđuju i hrvatske politike je produkt dugogodišnjeg njemačkog lutanja po pitanju vanjske politike, nepoznavanja stvarne situacije i odnosa u BiH, ali i rezultat bošnjačkog lobiranja i jalovog odnosno nikakvog hrvatskog utjecaja u Europi.

Zanimljivo da su rezoluciju podržali zastupnici CDU-a, inače HDZ-ovi partneri iz Europske pučke stranke. To je očito rezultat snažnog Plenkovićevog ‘utjecaja, lobiranja i zaštite Hrvata u BiH’. Već po tko zna koji put se pokazalo da Andreja Plenkovića i HDZ ne zanimaju Hrvati u BiH niti izmjena nepravednog Izbornog zakona i da su radi privatnih ambicija spremni žrtvovati nacionalne interese i zabiti zadnji čavao u lijes Hrvata u BiH.

Koliko je se hrvatska vanjska politika na čelu s Grlić-Radmanom i Plenkovićem potrudila nametnuti važnost hrvatskog pitanja u međunarodnim krugovima, govori i činjenica da nisu mogli ni kolegama iz sestrinske stranke objasniti o čemu se u BiH radi. Koncept konstitutivnih naroda je daytonska i ustavna kategorija te svaka politika koja želi Hrvate dovesti u poziciju manjine ili od BiH učiniti unitarističku državu za nas je neprihvatljiva.

Samo BiH kao država tri ravnopravna naroda i svih građana je prihvatljiva i to je hrvatski nacionalni interes, bez obzira na rezoluciju njemačkog parlamenta i na HDZ-ovu podaničku politiku. Hrvati su svojom konstruktivnošću u prijedlozima rješavanja izbornog zakona te jasnom europskom opredijeljenošću jasno dali do znanja da žele stabilnu, uređenu i funkcionalnu državu u kojoj će moći samostalno odlučivati o vlastitoj sudbini i u kojoj joj nikakvi visoki predstavnici, stranački izvjestitelji ili briselske ćate neće odlučivati koji su principi poželjni, a koji propali”, ističe Grmoja.