Urša Raukar komentirala svoj fijasko u Saboru: Zašto mediji nisu izvijestili da sam govor našla i onda ga lijepo pročitala

Urša Raukar komentirala svoj fijasko u Saboru: Zašto mediji nisu izvijestili da sam  govor našla i onda ga lijepo pročitala

Zastupnica Možemo Uška Raukar komentirala je svoj fijasko u Saboru o čemu su detaljno izvještavali hrvatski mediji. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Opet sam tema u javnosti. Čitam po portalima o svom “fijasku” i “nastupu za pamćenje” zbog toga sto mi se govor negdje “sakrio” na ekranu. Da, činjenica je da se govor “izgubio”, činjenica je da sam da ga tražila, činjenica je da sam rekla “onda ništa”, ali je i činjenica da sam ga našla i održala.

No, to je propušteno prenijeti. Govorila sam o nedopustivom smanjivanju obaveznog postotka dramskog programa Hrvatskog radija u ugovoru Vlade RH i HRT-a. Nema propisanih pravila kako treba govore govoriti. Ja se za govore i rasprave spremam, govore pišem i većinom čitam, da budem sto preciznija, jasnija, konciznija, unutar 5 minuta koliko je predviđeno vrijeme slobodnog govora. Dakle, govor se “izgubio”, to je trajalo 20tak sekundi, i, našavši ga, nastavila sam i govor održala.

A zašto su portali objavili samo tih 20tak sekundi, a ne i preostalih 4 minute, to zaista ne znam. Radi li se o površnosti ili zlonamjernosti, ne znam, ali svakako je prekršeno osnovno pravilo novinarstva – prenošenje istinitih, potpunih i provjerenih informacija:-)Bila bih zahvalna da mediji, uz moj “fijasko”, objave i sadržaj govora koji je slijedio – o novom udaru na Dramski program Hrvatskog radija koji po novom prijedlogu pada s 7% na 4% obaveznog emitiranja i to jedino na 3. programu HR čiji signal se, na zalost, ne čuje na cijelom teritoriju RH.

Program je to koji redovito kupi nagrade na domaćim i svjetskim festivalima, koji je ušao u školski kurikulum i koji donosi dramske izvedbe u sredine gdje kazalista nema. Dramski program HR-a ima slavnu prošlost, uspješnu sadašnjost, a budućnost ovisi o Ministastvu kulture i Vladi RH. Zato molim kolege iz medija da posvete nešto vremena i toj vrlo važnoj temi. Hvala”, zaključuje Urša Raukar.

Podsjetimo, društvenim mrežama širi se ‘govor‘ Urše Raukar-Gamulin, zastupnice Možemo! tijekom sjednice Sabora.

Pred govornicu je samouvjereno stigla s računalom i počela s govorom, no ubrzo je sve krenulo nizbrdo.

– Danas svi o Mariću, a ja ću o kulturi. Ajoj. Sad sam se pogubila. Samo malo. Evo ga. Dakle, jednom davno postajala je radio-televizija Zagreb i bila je poznata kao jedna od najboljih i najprofesionalnijih sastavnica tadašnje JRT, Jugoslavenske radio-televizije – započela je svoj govor Raukar.

– Eee, hm… Joj, evo sad vidite što se meni dogodilo. Eto, da. Izgubila sam svoj govor. Mogu dobiti pauzu, gospon predsjedavajući – upitala je predsjednika Sabora Željka Reinera koji joj je kroz smijeh odgovorio: ‘Nažalost, ne. Nije predviđeno poslovnikom‘.

– E, onda ništa. Toliko ste me zbunili sa svojim mjerenjem vremena da sam onda… Neću – kazala je Raukar i završila svoj govor.

Fijasko je tim veći što je Urša Raukar-Gamulin poznata kazališna i filmska glumica.

Snimka je izazvala brojne reakcije na Twitteru.

– Od jedne renomirane glumice se valjda iskustveno očekuje da se pripremi i dikcijom potvrdi svoj renome… – glasi jedan od komentara.

– Za takve ‘govore‘ Urša Raukar dobiva saborsku plaću! Zar nije mogla izreći barem tri suvisle rečenice iz svoje glave? Tko je onda autor toga govora koji joj se ‘izgubio‘? – komentirao je drugi korisnik.

Priliku da ‘bocne‘ kolegicu nije propustio niti saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja koji je napisao: ‘Kaže jedan prijatelj: drugačije i ne može završiti kad počneš govoriti da je RTV Zagreb bio profesionalna televizija‘‘, komentirao je Grmoja na Twitteru.