U Vojniću proslavili jugoslavenski praznik Dan borca: Prisjetili se Žikice Jovanovića Španca i ustanka u Beloj Crkvi, skupu se obratio i jedan HDZ-ovac

U Vojniću proslavili jugoslavenski praznik Dan borca: Prisjetili se Žikice Jovanovića Španca i ustanka u Beloj Crkvi, skupu se obratio i jedan HDZ-ovac

Obilježen je dan Mjesnog odbora Krstinja u Općini Vojnić, ujedno negdašnji Dan borca 4. srpnja. Po velikoj vrućini ipak se na proslavi okupilo stotinjak stanovnika. Bio je prisutan i najstariji stanovnik Bogdan Lukić (1926.) sudionik NOB-a od 1942. godine koji bi ovih dana trebao navršiti 97 godina. U ime svih boraca i žrtava on je ispod spomenika u centru mjesta zapalio svijeću. Na spomeniku su uklesana imena 350 žrtava ustaškog terora i palih boraca, javljaju Novosti.

Sve prisutne je pozdravio Đorđe Martinović, predsjednik Mjesnog odbora, a prisutnima su se obratili Nebojša Andrić, načelnik Općine Vojnić iz redova HDZ-a, Rade Kosanović, predsjednik Zajednice udruženja antifašista Karlovačke županije. Na spomenik su položeni vijenci Općine te organizacije županijskih antifašista.

HDZ-ovac Nebojša Andrić

-Drago nam je vidjeti ovako vitalnog čovjeka koji je proživio velike teškoće u ratu. Podsjećamo se na ono što se ne treba događati, ali ljudi ponavljaju iste greške iznova i ne znam do kada će to tako biti. Na nama je da svoju djecu i unuke odgajamo da budu ljudi. Sve počinje u obitelji – rekao je načelnik Andrić.

-Žikica Jovanović Španac je svojim pucnjem u Beloj Crkvi označio poziv u borbu za bolji život. Mi se starijim građanima trebamo klanjati jer su nam oni donijeli ono najljepše, a to je sloboda za cijelu bivšu SFRJ. To je najteže plaćeno na ovim našim prostorima kada je na Kordunu stradalo i masovno ubijeno najmanje 35.000 stanovnika. Naši su se prethodnici naprosto morali boriti za goli život. Pomoć je tada dolazila iz hrvatskih gradova, od španskih boraca, Vece Holjevca i ostalih. To treba da objašnjavamo svojoj obitelj i djeci – rekao je Rade Kosanović, zaključuju Novosti.

Na slici: Petrova gora/Ilustracija