Nikola Grmoja: Želio bih da ne odgovara samo Sanader, mnogi su mu držali vreću

Nikola Grmoja: Želio bih da ne odgovara samo Sanader, mnogi su mu držali vreću

Nikola Grmoja u Saboru je komentirao presudu Ivi Sanaderu.

Ivo Sanader dobio je šest godina nakon čak deset godina?

“Mislim da je to prekasno, to pokazuje kako funkcionira hrvatsko pravosuđe – da je pravdu jako teško dočekati i pravomoćne presude. Što se tiče same presude, ona je očekivana, ali ova afera je samo vrh sante leda.”

Što ova presuda znači za HDZ?

“Pokušat će pokušati pobjeći od toga. Imamo cijelo vrijeme priču premijera Andreja Plenkovića,kada govorimo o kriznim situacijama – brodogradilišta, Agrokor – premijer često zna reći da mu je taj tranzicijski kupus, za koji on nije odgovoran, pao na stol i sad se on mora s time nositi. Kao da bježe od toga da je to zasluga HDZ-ove vlade i drugih HDZ-ovih vlada koje su upravljale Hrvatskom. To ne žele nikako priznati. Pokušat će se što više distancirati od Ive Sanadera.”

Je li to indikrektna osuda HDZ-u?

“Ako imate predsjednika Sabora koji je bivši ministar u Sanaderovoj Vladi, ako imate predsjednika Kuba HDZ-a koji je također bio dio tih struktura, ako imate jednog od glavnih jastrebova HDZ-a, gospodina Josipa Borića, koji je u Sanaderovoj vladi bio pomoćnik ministra prometa, gospodina Ivana Šukera koji je bio ministar financija – jasno je kakva je to vlada. Uostalom, ministar Oleg Butković je također jedan od Sanaderovih ljudi. Oni od toga ne mogu pobjeći. Želio bih da ne odgovara samo Ivo Sanader, jer nije jedini Ivo Sanader krao – mnogi su mu držali vreću, mnogi su mu pljeskali, mnogi su ga podržavali.”

Mislite li da bi kazna u slučaju INA-MOL mogla biti i veća?

“Ne znam, nisam pravni stručnjak da bih mogao procjenjivati visinu kazne i što bi bilo opravdano ili neopravdano. Ali mislim da hrvatski građani očekuju da svi oni koji su odgovorni za bilo koje kazneno djelo – bili oni politički moćni ili najobičniji građani – za to odgovaraju. A ne da oni koji imaju političku moć uživaju političku zaštitu, a oni slabi, koji nemaju nikakvu zaštitu, odgovoraju za pet kuna viška u blagajni.”