Grmoja najavio da će se žaliti Ustavnom sudu: Most želi smijeniti ministra Kujundžića tijekom ljetne stanke

Grmoja najavio da će se žaliti Ustavnom sudu: Most želi smijeniti ministra Kujundžića tijekom ljetne stanke

Nakon rekonstrukcije Vlade premijer Andrej Plenković ne može očekivati mirno ljeto. Iako je saborski odbor za Ustav odlučio da se nisu stekli uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora temeljem oporbenih zahtjeva za opoziv članova Vlade, Most nastavlja inzistirati na sjednici.

U Mostu žele izvanrednu sjednicu Sabora pa će se zbog toga sljedeći tjedan obratiti i Ustavnom sudu.

“Postoji mogućnost da se obratimo Ustavnom sudu koji jedini može tumačiti Ustav, a isto tako postoje još neke institucije koje ćemo uključiti u rješavanje ovog problema kako bi se dogodila rasprava o Milanu Kujundžiću tijekom ove ljetne stanke.”, rekao je za N1 Nikola Grmoja iz Mosta.

Ni s koalicijskim partnerima u godini prije izbora neće biti lako. Može li Plenković očekivati i nove zahtjeve, ali i zategnute odnose?

Željko Uhlir iz HNS-a uvjerava da će njegova stranka ostati u Vladi do kraja mandata. “Pa to očekujete od mene kao pojedinca da garantiram za cijelu stranku. Dakle, u stranci postoje tijela koja donose odluke, ali kao što ste vidjeli do sada kako se HNS ponaša kao partner u ovoj vladi, doprinosimo zajedničkim ciljevima za boljitak naših građana i to ćemo raditi i dalje.”

HNS će inzistirati na provedbi odluke Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru baš kao i SDSS koji je zbog toga za idući tjedan sazvao sjednicu Odbora za prava nacionalnih manjina. Oporba je uvjerena da oko toga u koaliciji – neće biti problema.

Bit će zanimljivo vidjeti  kako će premijer Andrej Plenković  braniti  ministra Kujundžića. Kada ga je  prije nekoliko mjesece želio smijeniti SDP,  Plenković je zdušno branio  ministra zdravstva. Međutim, ako su  točni medijski napisi da je  Kujundžić zaprijetio Plenkoviću da će mu otkazati poslušnost u Saboru ako ga smijeni, onda je moguće da će premijer ovaj put biti puno rezerviraniji.

Foto: Dario Grzelj/Hina