Nino Raspudić izaziva Plenkovića: Zašto nervozni premijer koristi neprimjerenu seksualnu metaforiku

Nino Raspudić izaziva Plenkovića: Zašto nervozni premijer koristi neprimjerenu seksualnu metaforiku

Cijela oporba ustali je protiv imenovanja glavnog ravnatelja javne televizije.

Jednica je prije ponoći prekinuta, a jutros odmah sazvan Odbor za ustav. Jer vladajući su bez većine, s prisutnih tek 5 od 13 članova, izglasali Roberta Šveba kao kandidata za ravnatelja HRT-a. Da to nije bilo u skladu s Poslovnikom, Utvrđeno je pregledavanjem snimki ovotjednih sjednica Odbora za medije.

Ako do četvrtka Sabor ne potvrdi Roberta Šveba za novog glavnog ravnatelja javne televizije natječaj pada u vodu. Upravo tome nada se oporba pa i gost RTL-a Dana Nino Raspudić

Gospodine Raspudiću, rijetko viđeno jedinstvo oporbe – zašto baš na ovoj temi?

To je bilo ad hoc jedinstvo jer cijeli taj dan imali smo žestoke okršaje unutra oporbenih redova oko covid izvještaja ministra Beroša. Ovo je toliko drastično protuzakonito djelovanje vladajućih, kršenje Poslovnika Sabora. Jednostavno smo se u tom trenutku, ad hoc smo se ujedinili i napravili pravu stvar. Na kraju se pokazalo danas da smo bili potpuno u pravu. Mi smo tu branili ustavno-pravni poredak i zakon Republike Hrvatske, a vladajući su pravili cirkus. 

To su i sami priznali jer imaju većinu u saborskom odboru za Ustav i Poslovnik gdje su priznali da su te dvije sjednice Odbora bile nezakonite na kojima su imenovali Šveba i poništili. Dakle, bili smo u pravu, a bi li reagirao taj odbor da mi sinoć nismo opstruirali tu raspravu jer ja sam u utorak još sastavio dopis zajedno s kolegama iz oporbe koji u Odboru za informiranje poslao ga predsjedniku Sabora i predsjednici Odbora. Nitko nije reagirao.

Vladajući poručuju da radite cirkus i da niste pobijedili vi nego institucije? Čija je ovo pobjeda?

Možete misliti, ponovit ću u utorak sam uputio zajedno s kolegama taj dopis. Nitko ništa nije reagirao, mi smo morali sinoć izvršiti tu opstrukciju da bi danas zasjedao saborski Odbor za Ustav i Poslovnik i poništio te odredbe i dao nam de facto za pravo. Dakle, oni su radili cirkus, oni djeluju protuzakonito i koruptivno. 

Citirali ste Dantea, zašto? Što ste htjeli reći?

U tom trenutku kad smo izašli iz dvorane nismo znali hoće li pozvati saborsku stražu da nas sad 30-40 izbace. U toj gužvi su rekli: “Nemoj da stoji mikrofon tek tako, govori nešto” i u toj općoj atmosferi prvo šta mi je palo na pamet bio je Danteov pakao.

Nije bila neka posebno skrivena poruka?

Nije, bio trenutak nadahnuća, ali nevažno kasnije smo za tom istom govornicom iznjeli argumente za koje vidimo danas da ih je Odbor za Ustav i Poslovnik prihvatio i dao nam za pravo.

Mislite li vi, poput predsjednika republike, da je tajming objave presude za Fimi mediju sporan?

Ne bih komentirao tajming. Nemam nikakvih indicija da bi sada tu donosio nekakve zaključke i teorije. Ja ne bih želio da priča i špekulacije oko nekih teorija urote i tajminga stavi u smjenu ono što meritum, a to je da je u Hrvatskoj prvi put jednoj stranci presuđeno kao pravnoj osobi. Dosuđena joj je kazna koju mora platiti, a da se predsjednik te stranke nije ispričao nego se nevješto vadi kako je on te 2011., dakle, nakon što se taj kriminal događao ušao u HDZ. Time je posredno ukopao sve svoje kolege od Jandrokovića, Bačića i drugih koji su u to vrijeme obnašali druge visoke funkcije.

Onda Milanović pomaže tom tezom Plenkoviću?

Ne bih rekao. On je rekao danas puno stvari, ali mediji očito guraju te neke spinove – ajmo mi sad špekulirati je li tajming slučajan, ajmo koristiti termin  cirkus vezano uz našu opstrukciju koja se pokazala da je opravdana, a cirkus učinili oni svojim kriminalnim i protuzakonitim djelovanjem gdje je glavni ravnatelj HRT-a završio u zatvoru radi ogavnih optužbi za korupciju. Umjesto da se novi bira kristalno čistom zakonitom procedurom oni od početka do kraja to rade protuzakonito i protuposlovnički, a evo sad smo ih uspjeli načet.

Može li se oporba dogovoriti i oko drugog predsjednika Sabora?

Ja misli da tu neće biti problema. Običaje je do sad bio jasan, a to je da dva najbrojnija saborska Kluba daju potpredsjednike Sabora i vjerojatno će tako i biti. Matematika je tu jasna. Socijaldemokrati imaju 18 u klubu. SDP ima 14 i ima već jednog potpredsjednika, ovoga će dobiti Socijaldemokrati. 

Čuli ste premijera koji je rekao: “Ekipa iz Mosta doživljava orgazam na  Festival slobode”, koji je vaš komentar?

On je jedan istrenirani birokrat koji koristi jedan govor koji je pažljivo kontroliran. Kod njega u običajnoj situaciji nema neke velike metaforike kao kod Milanovića. Ovo sada od jednom da on koristi jednu vrlo čudni i neprimjerenu seksualnu metaforiku govoreći o oporbi pokazuje da je on u velikim problemima, ali ja ga potpuno razumijem. Stranka mu je prekjučer osuđena  za korupciju pravomoćno, a jučer smo ih ulovili s prstima u pekmezu što su danas priznali u ovom natječaju. Ta neuravnoteženost u diskursu koja mu se događa, s tom seksualnom metaforikom, pripisujem tome.

Foto: Hina