Cure detalji o napadaču koji je ubio britanskog zastupnika: Je li riječ o terorističkom napadu?

Cure detalji o napadaču koji je ubio britanskog zastupnika: Je li riječ o terorističkom napadu?

Britanski zastupnik iz Konzervativne stranke, 69-godišnji David Amess, izboden je tijekom skupa u Metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau u Essexu. Nekoliko sati kasnije je preminuo, potvrdila je policija.

Amessa, koji u britanskom parlamentu predstavlja Southend West u Essexu, u istočnoj Engleskoj, nekoliko je puta ubo nepoznati muškarac, javili su svjetski mediji.

Britanski mediji pišu daje ubojstvo počinio 25-godišnji Somalijac i da nije isključeno da je riječ o terorističkom napadu. Istragu je preuzelo antiteroristički odjel policije.

Skup izbornog okruga redoviti je događaj na kojem se zastupnici sastaju s biračima kako bi raspravljali o pitanjima koje je potrebno iznijeti u parlamentu.

Amess je prvi puta izabran u parlament kao predstavnik Basildona 1983. godine. Potom se kandidirao na izborima u Southend Westu 1997. godine. Na stranici njegovog ureda navedeno je da su njegovi glavni interesi ”dobrobit životinja i pro-life”. Također, bio je veliki podržavatelj Brexita. Amess je oženjen i otac je petero djece.

Sličan incident se, inače, dogodio i 2010. godine kada je zastupnik laburista Stephen Timms preživio ubod u uredu svoje izborne jedinice. Također, zastupnik liberalnih demokrata Nigel Jones za dlaku je izbjegao smrt nakon što je napadnut samurajskim mačem 2000. godine. 2016. godine laburistkinja Jo Cox umrla je nakon smrtonosnog uboda i pucnjave nakon napada krajnje desnog terorista, samo nekoliko dana prije referenduma o Brexitu.

Foto: Hina