Nino Raspudić o nakaradnom izbornom zakonu u BiH: Plenković i Grlić Radman su uljuljkivali Hrvate, izigrao ih Izetbegović

Nino Raspudić o nakaradnom izbornom zakonu u BiH: Plenković i Grlić Radman su uljuljkivali Hrvate, izigrao ih Izetbegović

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić komentirao je za Večernji TV stanje u BiH vezano uz izborni zakon i prosvjede vezane uz promjene. Na početku je objasnio kako se mijenjalo stanje u BiH vezano za izborni zakon i kakvo je stanje danas.

-BiH, kakva postoji danas, je država koja je napravljena Daytonskim mirovnim sporazumom čiji aneks 4 je Ustav BiH. To je jedna specifična situacija gdje je Ustav zemlje dio mirovnog plana. Daytonski sporazum je bio kompromisan, kao što ime kaže kompromis je nešto čime su svi jednako nezadovoljni. Međutim, u tom trenutku nakon stravičnog rata za sve tri strane je takav kompromis bio bolji od nastavka rata. Što god mi mislili o Daytonu i koliko god ima mana, taj mirovni sporazum je zaustavio stravičan rat. I to je temelj BiH, a ono što je temeljno načelo Ustava BiH su konstitutivni narodi – rekao je Nino Raspudić.

– Daytonski ustroj je složen ustroj, početna simetrija stvorena Daytonom je ta da ona ima dva entiteta, nažalost ne tri što bi bilo logičnije i funkcionalnije. Srbi dobivaju entitet Republiku Srpsku. Sasvim drugačija situacija je u Federaciji, drugom entitetu koji je složen entitet sastavljen od kantona koje imaju priličnu nadležnost – kazao je Raspudić.

-Unutar BiH i Federacije imamo jedan složen sustav u kojem je balansiran odnos između građanskog i nacionalnog. Imamo razine vlasti gdje se glasa jedan čovjek jedan glas, a imamo i razine vlasti kao što je Dom naroda i Predsjedništvo gdje imamo zastupljenost pojedinih naroda – objašnjava Raspudić. Kazao je kako su prvih pet, šest godina nakon Daytona stvari funkcionirale jako dobro. Dodao je da je nakon 2000. godine međunarodna zajednica ‘počinje intervenirati u taj dogovoreni okvir’.

– Doneseno je niz nametnutih odluka od strane visokih predstavnika koje su sve išle na štetu Hrvata i koje su drastično promijenile Daytonski okvir – rekao je Raspudić dodajući da su za Hrvate ‘bili pogubni Barryjevi amandmani i potom Petritschevi amandmani’. Kazao je kako je njima promijenjen način izbora Doma naroda. Objasnio je kako su Klub Hrvata i Klub Bošnjaka imali 30 članova i bila je potrebna polovica članova kluba da se može formirati vlast.

– Tim nametnutim izmjenama je broj zastupnika u Domu naroda smanjen na 17 i uvedeno je to da nije nužna polovica, nego je dovoljna trećina – rekao je dodajući kako se drugom odlukom u praksi omogućilo da ‘baš tu trećinu, šest zastupnika, mogu izabrati Bošnjaci u većinskim bošnjačkim kantonima bez ijednog hrvatskog glasa’.

– Onda imamo situaciju u Podrinjskom kantonu u kojem po popisu iz 2013. godine žive 24 Hrvata. Po toj nametnutoj odluci taj kanton delegira jednog od 17 u Domu naroda Hrvata. Jednako kao i Posavski kanton u kojem žive 33.600 tisuće Hrvata. Međutim, neće njega izabrati ta 24 u Goraždu, nego će ih izabrati Bošnjaci. Neće čak ni izabrati čak etničkog Hrvata već je dovoljno da netko da izjavu da je Hrvat i on predstavlja Hrvate – rekao je Raspudić. Rekao je kako je to lažno predstavljanje ‘monstruozno’.

– Mi smo se smijali Nadrealistima prije rata pa se dogodilo što se dogodilo – rekao je Raspudić i dodao da je ‘međunarodna zajednica nametnutim odlukama monstruozno iskrojila izborni zakon’.

Bošnjačka nacionalna politika je igrala od samog početka na jednu građansku krinku – rekao je dodajući da je to bila ‘providna priča’. Rekao je kako preko 20 godina traje ‘stanje zakočenosti’ te nazadovanje Federacije BiH u cjelini, a s druge strane jačanje srpskog separatizma.

– Srbi kad vide što se dogodilo Hrvatima u Federaciji pa jasno je da su oni sljedeći ako popuste i da neće milimetra odstupiti od ovlasti Republike Srpske. Na pitanje zašto Bošnjaci ne žele izmijeniti taj izborni zakon Raspudić je rekao kako ‘žele osvojiti što više’.

– Ono što nisu uspjeli osvojiti u ratu misle da mogu osvojiti u miru. To je prije svega Federacija – dodao je. Smatra da će na jesen Bošnjaci izabrati vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata te će pod kontrolu staviti javna poduzeća na većinskom hrvatskom teritoriju te usmjeriti tokove novca sebi bliskim krugovima’ što će za posljedicu imati dodatnu stagnaciju hrvatskih područja i dodatno iseljavanja mladih Hrvata. Smatra da su Hrvati skloniji tome da izađu na izbore i da ih neće bojkotirati.

– To trebate pitati Hrvatski narodni sabor i političke stranke – kazao je i premijera Andreja Plenkovića i ministra Gorana Grlića Radmana optužio da su lažno ‘uljuljkivali godinu dana Hrvate u BiH’ odlaskom u Mostar i ‘prodajući bajke kako će oni s partnerima iz Europe i SAD-a promijeniti izborni zakon’.

– Upozoravao sam da od toga nema ništa, da ih Bakir Izetbegović vuče za nos – rekao je. Rekao je kako je sada ‘njemačka politika izravno antihrvatska’. -Prosvjedi nisu bili masovni, to je bilo nekih dvije, tri tisuće ljudi. Vrlo je jasno da je to organizirana stranačka mašinerija – rekao je. Ne misli da se Schmidt preplašio prosvjeda koji su bili u Sarajevu. – Pitanje je je li on uopće htio nametnuti ikakve supstancijalne promjene. Sada se pokazuje da on to može i da stigne do izbora. Hrvatima bi bilo dovoljno da on poništi promjene koje je nametnuo Wolfgang Petritsch i da se stvari vrate na ono što je bilo dogovoreno u Washingtonu i Daytonu. Ništa više – rekao je Raspudić. Na pitanje jesu li Sabor i Vlada mogli više učiniti da zaštite Hrvate u BiH, Raspudić je kazao da su mogli.

– Naravno da su mogli, ja to govorim godinama. Hrvatska se mora početi ponašati kao samostalna suverena država, punopravna članica EU i NATO pakta i da koristi mogućnost veta i blokada. Ona to nije učinila – rekao je. Upitan je i da prokomentira rezoluciju o BiH koja je prihvaćena u Bundestagu, a kojom je odobreno ponovno slanje njemačkih vojnika u misiju EUFOR. – Što misliti o Njemačkoj. Što misliti o zemlji koja je o tim destruktivnim, nebuloznim i infantilnim politikama ugasila nuklearne elektrane i dovela se sad u situaciju da dijelom mora titrati Rusiji i da će sutra opet ugljen morati pržiti. Što misliti o zemlji čiju vanjsku politiku o osjetljivoj točki kao što je BiH usmjerava par lobista u Bundestagu. Ta politika koja je uvučena u toj rezoluciji, a koja izravno proziva Hrvatsku uz Srbiju kao destabilizirajući faktor, ja već dugo jako govorim da je ta politika ili zločinačka ili idiotska. Trećeg nema – rekao je.

– Ti stvarno moraš biti idiot da 2022. godine smatraš da potpisom možeš ukinuti konstitutivne narode oko čega se ratovalo i da će tamo postojati jedna nacija s tri vjere. To samo potpuni idiot može vjerovati – rekao je i dodao: ‘S druge strane. Ako nisu idioti, oni su zločinci’. – Ponovit ću. Njemačka politika prema Hrvatima u BiH je zločinačka ili idiotska – dodao je Raspudić. Kazao je i kako je zabrinjavajuće što Plenković, Grlić-Radman ili Milanović nisu odmah njemačkog veleposlanika zvali na razgovor i oštro reagirali.

Foto: Hina