Plenković i Milanović nisu se svađali oko vila za ljetovanje: Predsjednik izabrao Hvar, a premijer Rijeku. Tko je bolje prošao?

Plenković i Milanović nisu se svađali oko vila za ljetovanje: Predsjednik izabrao Hvar, a premijer Rijeku. Tko je bolje prošao?

Zadovoljstvo glasanjem o zadnjoj točki sjednice Vlade premijer nije skrivao jer počinje dugoočekivani godišnji. Evo gdje će ministri na ljetovanje.

“Ovo je zadnja sjednica osim telefonskih kojih će biti zbog goriva. Sljedeća sjednica bit će 19. kolovoza”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Zadnja aktivnost posjet je Istri, a potom državna rezidencija Costabella. Kaže da će na ljetovanje, kao i inače, u Rijeku, a prije toga će otići do Dalmacije, javlja N1.

Poznatija kao vila Capone, rezidencija je izgrađena 1924. Prema podacima iz registra državne imovine, sam kompleks prostire se na 5.600 četvornih metara, ima dvije kuće i dvorište, ali i bazen. Glavna kuća od 288 kvadrata sastoji se od prizemlja i dva kata, a uz nju postoji i pomoćni objekt od 81 kvadrata u kojem uglavnom boravi osiguranje.

Svoje drugo ime, vila Capone, dobila je prema gotovo urbanoj legendi da je početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća u njoj boravio šef jedne od najvećih mafijaških obitelji Al Capone. Navodno je s njim u vili boravila i njegova majka, koja je, prema nekim informacijama, bila Riječanka.

U vrijeme bivše Jugoslavije vila je bila i ljetna rezidencija tadašnjeg šefa obavještajne zajednice Aleksandra Rankovića, zbog čega je i prozvana Rankovićevom vilom. Nakon Rankovića, vilu su koristili šefovi OZNA-e i UDBA-e, a nakon 90-tih i šefovi hrvatskih obavještajnih službi.

Plenković se odmara u vili Capone

U drugoj državnoj rezidenciji, u onoj na Hvaru, već je predsjednik Zoran Milanović koji je danas skoknuo do Koručule gdje se slavi Dan grada. Obznanio je da se na odmoru posjekao, a nije imao pomoći vojnog liječnika zbog ministra obrane Banožića.

“Ovdje sam na Hvaru. Moja obitelj je po svijetu. Nema ljetovanja, to je uvijek neki režim. Ja idem na Alku pa na janjetinu s generalima i tako, nema ljetovanja”, rekao je Milanović.

Državna rezidencija Vila Kovač na otoku Hvaru sagrađena je sredinom 20. stoljeća na površini od oko 2856 m2.

Vila je smještena je na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila.

Preko ljeta je Milanović i kada je bio premijer najčešće birao vilu Kovač na Hvaru koju je prvo popularizirao Vladimir Bakarić, bivši predsjednik Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a zatim i Stjepan Mesić.

Bivši predsjednik države Mesić u njoj je boravio svih deset godina koliko je proveo na Pantovčaku, a navodno ju je htio koristiti i nakon isteka mandata.

U sezoni vila Kovač košta 15 tisuća kuna dnevno. Drugim riječima, kada bi Milanović plaćao ljetovanje, samo za desetodnevni najam Bakarićeve vile bi morao platiti 150 000 kuna.

Ali kao i ostale državne rezidencije, koje se financiraju novcem poreznik obveznika, vila Kovač većinu vremena zjapi prazna.

Milanović se odmara u Bakarićevoj vili

Na ljetovanje u osobnom aranžmanu i skromnije

Neke ministrice i ministri će na ljetovanje u osobnom aranžmanu i skromnije. Ministrica Nataša Tramišak provodi ljeto u Osijeku, a ministar Marin Piletić na Papuku.

“Ništa more, ove godine idemo na Papuk”, rekao je Piletić.

Tradiciju neće napustiti niti predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je i ovog puta na Krku. Potpredsjednik Vlade Oleg Butković bit će doma u Novom Vinodolskom, a drugi potpredsjednik Davor Božinović planira na Pag. Dva najnovija ministra Marko Primorac i Davor Filipović odmor će provesti na jugu.

“Neće biti u komadu jer već smo dogovorili neke aktivnosti, ali bit će negdje u južnoj Dalmaciji”, navodi Primorac.

Filipović kaže da će godišnji odmor biti uz dosta aktivnosti, a onaj preostali dio provest će u Splitu s obitelji i možda koji dan ode u Bol.

Iako ministar unutarnjih poslova želi na Pag, nije siguran da ga obveze u tome neće spriječiti.

“Kalendar mi se već sad puni i četiri dana ne mogu podvuć pod godišnji već sada, nadam se da se dva tjedna neće napunit jer je plan da idem na Pag”, rekao je Božinović.

Ministrica turizma pak ima tu sreću da može spojiti ljetovanje s radnim aktivnostima.

“Ja sam u Crikvenici i tamo ću biti malo sa svojom obitelji, ali naravno i radno jer ćemo imati sastanke s turističkim sektorom”, rekla je Brnjac.

Možda je najjednostavnije Olegu Butkoviću koji je iz turističke destinacije pa neće mijenjati lokaciju. Svi akteri političke scene već imaju najavljene obveze poput proslave Oluja, Alke i sličnih aktivnosti.