Nino Raspudić otkrio tko je bezvrijedna “muška sisa”: Hrvatska televizija je u službi velikog vođe

Nino Raspudić otkrio tko je bezvrijedna “muška sisa”: Hrvatska televizija je u službi velikog vođe

Hrvatski sabor raspravio je u srijedu prijedlog liste kandidata za Programsko vijeće HRT-a za koje je pristiglo 10 pravovaljanih kandidatura, no oporbeni zastupnici nezadovoljni time što HRT izravno ne prenosi raspravu napustili su sabornicu.

Više oporbenih klubova zatražilo je stanku kako bi se konzultirali o tome, kao i činjenici da u sabornici nema nikoga od predstavnika HRT-a, predložili su da se rasprava nastavi u četvrtak prijepodne kada se prenosi saborsko zasjedanje, no kako to nije prihvaćeno napustili su sjednicu.

Predsjedavajući, potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro, podsjetio je kako ne postoji mogućnost da se HRT-u naloži izravno prenošenje rasprave o kandidaturama za Programsko vijeće, jer je to u sferi autonomne odluke uredništva.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije utvrdio je da uvjete za izbor ispunjava 10 kandidata. To su Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Đemal Bratić, Predrag Haramija, Ivica Lučić, Zorislav Lukić, Robert Markt, Joško Marušić, Ivica Miškulin i  Ozana Ramljak. Sabor glasa pojedinačno o svim predloženicima, odluku donosi većinom glasova svih zastupnika, a u Vijeće će biti izabrani oni kandidati koji dobiju najveći broj glasova. Sabor bi o tome trebao glasovati u petak.

U raspravi koja je prethodila zahtjevima oporbe za izravnim prijenosom te njihovom napuštanjem sabornice, Nino Raspudić (Klub Mosta) usporedio Programsko vijeće s, kako je rekao, “muškom sisom”, “jer je bez ikakvih ovlasti te ne služi ničemu, jer ga nitko ne sluša i nema nikavu ulogu te ne utječe na izbor bilo koga i bilo čega”.

“HRT je u službi velikog vođe i njegove klike na karikaturalnoj razini”, ustvrdio je Raspudić ocijenivši kako se fatalno srozava ugled i relevantnost javnog servisa. Kada se pronađe novac sumnjivog podrijetla u prtljažniku automobila onda se tu večer u Otvorenom raspravlja o izgradnji nacionalnog stadiona, bježi se ozbiljnih tema i nameće se priča o “zeki i potočiću”, ustvrdio je Raspudić.

Podsjetio je kako je izmjenama Zakona o HRT za vrijeme Vlade SDP-ove koalicije Programsko vijeće razvlašteno te je ustvrdio kako je vlast koncentrirana u rukama glavnog ravnatelja HRT-a, a HRT je stavljen pod izravnu političku kontrolu.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) zamjerio je što, po njegovom mišljenju, na HRT-u nema dovoljno programskih sadržaja za hrvatske branitelje te je uputio kritiku radu Programskog vijeća zbog neispunjenih očekivanja građana i hrvatskih branitelja u afirmaciju vrednota Deklaracije o Domovinskom ratu. Osvrnuo se i na 30. obljetnicu početka Domovinskog rata u Pakracu ocijenivši kako to HRT-u nije zanimljivo, no trebalo bi biti “radi mladih naraštaja kako bi znali na koji je način stečena sloboda i da nije pala s neba”.

Marijana Puljak (klub Centar – Glas) predložila je ukidanje RTV pretplate i Programskog vijeća. Drži da je Hrvatska država s velikim poreznim davanjima iz kojih se može financirati rad javnog servisa, a ne da se od građana dodatno ubire 1,3 milijarde kuna pretplate godišnje. Ustvrdila je kako na HRT-u nema istraživačkog novinarstva ni analitike, da se događaji ne stavljaju u kontekst te da je sustav “uškopljen”.

Marija Selak Raspudić (Most) upozorila je kako prethodno nije raspravljeno Izvješće o radu Programskog vijeća da bi se mogla provesti kvalitetna rasprava o kandidaturama.

Vesna Bedeković (klub HDZ-a) odbacila je tvrdnje kako Programsko vijeće nema nikakvu ulogu ni ovlasti podsjetivši kako ono prati provedbu programskih načela i provedbu ugovora  HRT-a i Vlade RH. Također je navela kako se Programsko vijeće sastoji od 11 članova od kojih se devet bira u Hrvatskom saboru, a dva iz redova zaposlenika HRT-a, kandidacijski postupak provodi saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije te i utvrđuje listu kandidata. Također je  odbacila primjedbe  kako na HRT-u nema dovoljno programa namijenjenog hrvatskim braniteljima podsjetivši na emisiju “Veterani mira”.