Nino Raspudić: Zdravko Marić je miš koji bježi. Pola godine prije kraha napustio je Agrokor. Ne sluti na dobro

Nino Raspudić: Zdravko Marić je miš koji bježi. Pola godine prije kraha napustio je Agrokor. Ne sluti na dobro

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, u Newsroomu je govorio o odlasku ministra financija Zdravka Marića, za koji smatra da je izveden na sumnjiv i nedovoljno objašnjen način. Dotaknuo se i odluci Sabora da se pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Govorio je najprije o odlasku ministra financija Zdravka Marića.

“Prvo je potrebno maknuti koprenu Zdravka Marića kao najvećeg stručnjaka i jedinog sposobnog da kreira proračun, najvećeg financijskog stručnjaka, koji je u realnom sektoru radio samo u Agrokoru, a nije znao kakva se crna rupa stvara ispod te firme”, rekao je Nino Raspudić.

U najvećoj krizi objavljuje se da ministar financija odlazi

Kazao je kako bi objašnjavanje načina na koji je Marić otišao nekome izvan Hrvatske bilo prilično nezgodno.

“Zamislite da nekome iz Irana objašnjavate situaciju. Dakle u nagorem trenutku, u najvećoj krizi se objavljuje da ministar financija odlazi. Nakon šest godina ministarskog staža, u situaciji najveće inflacije mediji jedan dan u 23.40 objavljuju vijest o odlasku ministra financija. Naprasno odlazi ministar koji sve ovo vrijeme nije stao s premijerom zajedno pred kameru. Ovo izgleda loše po Plenkovićevu vladu”, rekao je Raspudić.

Dodao je kako bi, da je sve bilo normalno, u ponedjeljak nakon sastanka Vlade ministar i premijer izašli i to zajedno priopćili.

“Marićevi modeli ponašanja i ranije bili su takvi da je pola godine prije kraha Agrokora napustio kompaniju. Ne sluti na dobro. Događaju se neki tektonski, dubinski poremećaji, ne samo u Hrvatskoj – i politički, ekonomski, financijski i tada miševi bježe iz najdubljih rupa”, rekao je Raspudić.

Na pitanje novinarke je li onda Marić miš koji bježi, odgovorio je: Metaforički bih to rekao tako.

Butković kvalificiraniji za potpredsjednika od Anje Šimprage

Kada je u pitanju preuzimanje funkcije potpredsjednika Vlade od strane ministra Olega Butkovića, Raspudić smatra kako je Butković kvalificiraniji za potpredsjednika od Anje Šimprage. “Ne mislim da će to imenovanje donijeti bilo kakvu novu dinamiku”, dodao je.

Što se tiče rada Mosta u ovogodišnjem sazivu Sabora, Raspudić ističe kako je njihovo djelovanje takvo da će nastaviti sanjati znajući da se sanja.

“Mi radimo puno, najaktivniji smo klub, imamo najviše inicijativa i radimo kao da će se uvažiti argumenti i usvojiti nešto od vladajućih, no iako to nije tako – mi ćemo nastaviti raditi kao da će tako biti”, rekao je Raspudić.

Ustavni sud treba ukinuti i ostvariti uštedu u proračunu

Hrvatski sabor odlučio je u petak da se, u dijelu koji se tiče referenduma, pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, što su predložila 92 zastupnika, za spomenute odluke glasovalo je po 80 zastupnika, po 11 ih je bilo suzdržano, a po 19 protiv.

Raspudić kaže kako je HDZ danas namamio dio oporbe da potpiše za promjenu Ustava.

“Nakon što je brutalno pogažena volja 400.000 ljudi koji su rekli da žele da se odluke vezane za pandemiju koronavirusa donose dvotrečinskom većinom, došli smo do ovoga.

Smatram da Ustavni sud treba ukinuti i ostvariti uštedu u proračunu. Oni bi se trebali oglasiti o ustavnosti pitanja nakon prikupljanja potpisa. HDZ-ov prijedlog služi onemogućavanju izražavanja narodne volje. To je kao da vas lisica nakon što je poklala perad zove perad na simpozij o njihovoj zaštiti. Oni su skupili 92 potpisa, a danas su dobili 80 glasova. Neće imati dvije trećine. Deset zastupnika koji su predlagatelji nisu glasali za svoj prijedlog”, kazao je Nino Raspudić.

Foto: Hina