Njemački ministar se okomio na neopreznu mladost: Samo jednim pogrešnim udahom može se uništiti vlastiti život

Njemački ministar se okomio na neopreznu mladost: Samo jednim pogrešnim udahom može se uništiti vlastiti život

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach odgovarao je na pitanja građana u okviru Social Lives programa njemačkog ARD-a. S obzirom na planove za mjere zaštite od koronavirusa predstojeće jeseni i zime, on je rekao da se o tome u semafor-koaliciji još raspravlja i da ne želi trčati pred rudu. Ipak, kako je istakao, već sada se može reći da taj paket mjera više ne predviđa mogućnost zatvaranja škola.

Takva mogućnost “više neće postojati”, rekao je Lauterbach. Prije toga je i savezni ministar pravosuđa Marko Buschmann isključio zatvaranje škola. Dvojica ministara trenutno rade na novom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, jer važeći propisi istječu krajem rujna, javlja Deutsche Welle.

“Bit ćemo spremni, radit ćemo na mnogim mjerama”, rekao je Lauterbach. Vlada također radi na „velikoj strategiji” za cijepljenje i kampanji cijepljenja za ustanove za njegu starih i nemoćnih.

Što se tiče long covida, Lauterbach je rekao da je riječ o stotinama tisuća oboljelih. Mlađe osobe su, upozorio je, trenutno previše neoprezne i podcjenjuju opasnost, uprkos tome što je rizik prilično veliki. „Percepcija rizika među mlađima je trenutno kriva”, rekao Lauterbach. „Samo jednim pogrešnim udahom može se uništiti vlastiti život.”

Po četvrtu dozu kod obiteljskog liječnika

Činjenica je i da ne postoje lijekovi za sindrom kroničnog umora koji se često javlja kao posljedica oboljenja, pojasnio je on i dodao da brojne svjetske farmaceutske kompanije intenzivno istražuju na tom polju. Međutim, rizik od long covida se nakon treće ili četvrte doze cjepiva „značajno” smanjuje, rekao je Lauterbach.

Mlađim osobama on preporučuje da se po pitanju četvrte doze obrate obiteljskom liječniku. Poznati su mu mnogi liječnici koji o tome odlučuju individualno. Kada je u pitanju četvrta doza cjepiva, stekao se dojam da je ministar generalno preporučio mlađima dopunsko cjepivo, što je naišlo na kritike. To je, rekao je, “pogrešno tumačenje”. Za osobe mlađe od 60 godina četvrta doza može imati smisla u određenim slučajevima, posebno ukoliko su izloženi “brojnim kontaktima”.

Cjepiva prilagođena novim mutacijama koronavirusa također će biti dostupno u rujnu. Ona će, kako je rekao, također pružiti bolju zaštitu od infekcije.

Što se tiče nedostatka slobodnih mjesta za psihoterapiju, Lauterbach je rekao da je moguće dobiti termin za početnu sesiju savjetovanja – ali postaje teže kada su u pitanju trajne terapije. Mnogi lakši slučajevi se liječe predugo – to onda otežava težim slučajevima dobivanje mjesta za terapiju. Tu se mora djelovati na više polja, istakao je njemački ministar zdravstva.

Pitanja o zdravlju žena

Lauterbach je također upitan o zdravlju žena, posebno o oboljenju od endometrioze, ginekološke bolesti koja uzrokuje jake bolove i može dovesti do neplodnosti. Patnje povezane s ovom bolešću dugo su bile podcijenjene, rekao je ministar zdravlja. “To je ozbiljna bolest koja značajno smanjuje kvalitetu života.”

Prema Lauterbachu, on je za provođenje “istraživačkog programa Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje”. “Bio bih sretan kada bi se gospođa Bettina Stark-Watzinger, koja je na čelu te institucije prihvatila tog projekta i rado bih se tome priključio.” On bi mogao, kako je rekao, objasniti koji su bili prethodni koncepti liječenja i zašto nisu djelovali. „Ja bih mogao pružiti podršku u medicinskom dijelu, jer ona nije liječnik.” Kao epidemiolog, dodao je, on bi također mogao „nešto reći o tome koliko žena se suočava s tom bolešću”.

Na pitanje hoće li i kada u Njemačkoj biti uveden menstrualni odmor, kao što se to uvelo u nekim drugim zemljama, Lauterbach je rekao da je to pitanje za ministra rada. “Ne želim o tome govoriti prije Hubertusa Heila (saveznog ministra za rad, op. red.).”

Foto: Hina