Nobilo o napadima na Srbe: I Kolindi i Škori treba netko koga će mrziti

Nobilo o napadima na Srbe: I Kolindi i Škori treba netko koga će mrziti

Odvjetnik Anto Nobilo je na N1 televiziji komentirao aktualne teme. Smatra da Hrvatska, ali i cijela Europa imaju problema s mržnjom. U tom kontekstu spomenuo je i potrebu za zabranom pozdrava “Za dom spremni”, a o problematici dvojezičnih ploča u Vukovaru je rekao da je i Pavelić zabranio ćirilicu.

Tako se osvrnuo i na izjavu Andreja Plenkovića, koji je ranije rekao da se Hrvatska ne može uspoređivati s NDH. Nobilo je komentirao i aferu Uljanik, za koju odgovorne drži Vlade Jadranke Kosor i Zorana Milanovića.

Na početku je odgovorio na pitanje ima li Hrvatska problema s mržnjom na nacionalnoj i etničkoj osnovi.

“Apsolutno, i ne samo Hrvatska, nego cijela Europa. Svi populistički i desno orijentirani pokreti se hrane mržnjom. Tako dobivaju političke pristaše. Tako i u Hrvatskoj. Predsjednička kampanja je krenula i morate naći nekoga koga mrzite. Predsjednica je rodonačelnica toga”. Vidimo da se i Miroslav Škoropridružio prijedlogom za ukidanje stranke SDSS-a”, objašnjava Nobilo.

Dodaje da zakonodavni okvir za sankcioniranje zločina i mržnje na nacionalnoj osnovi postoji, “ali se rijetko upotrebljava”.

Nakon govora mržnje slijedi nasilje

“Ali mislim da se treba sankcionirati i govor mržnje. To moramo suzbiti, jer nakon toga idu konkretni akti nasilja.”

Komentirao je i odluku Povjerenstva za suočavanje s prošlošću o pozdravu ZDS. Nobilo smatra da treba priznati da je Za dom spremni “naš oblik fašizma” i da to treba sankcionirati kao što je učinila Austrija.

“Austrija je donijela propis da se 10.000 eura plaća pozdrav ZDS. Bleiburg je terorizirao Europu, bio je ustaški dernek. Ove godine nije bio”, kaže Nobilo i dodaje da je to primjer kojeg treba slijediti jer funkcionira.

O tome zašto se ne sankcionira izvikivanje ZDS, kaže da je ‘glavni krivac’ policija.

“Makar zakon nije dovoljno precizan, nesporno je da je ZDS neprihvatljiv, zabranjen. Ali problem je u policiji, koja ne želi prijavljivati.”

Pismo se otima građanima drugog reda

Osvrnuo se i na slučaj dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Ne može se statutom grada suspendirati Ustavni zakon. To je pravno nasilje prema Srbima. To je isto radio Ante Pavelić. To želim komentirati kada Andrej Plenković kaže da nema dodirnih točaka između Hrvatske i NDH. To je Pavelić napravio čim je došao na vlast. Jezik je simbol nacije. Ako od nekoga želite stvoriti građane drugog reda, uzmite im jezik i pismo”, kazao je i pružio primjer za pitanje ‘Kako je biti Srbin u Hrvatskoj?’.

“Ako na stadionu, u pristustvu predsjednice, par tisuća navijala viče ‘ubij, ubij Srbina’, a predsjednica poslije kaže kako je bila lijepa utakmica, kako se osjeća Srbin u Hrvatskoj”, zapitao se.

“Morate imati povijesno sjećanje. Mi smo tom narodu nanijeli neko zlo. Neki Hrvati su prije 70-ak godina ubijali Srbe samo zato što su Srbi, Rome samo zato što su Romi, Židove samo zato što su Židovi. Moramo biti osjetljivi na svaki napad na Rome, Židove i Srbe”, smatra Nobilo koji ne vjeruje da će SDSS izaći iz vladajuće koalicije.

“Po mojoj procjeni, neće doći do raskida koalicije jer to ne odgovara nikome.”

Kosor i Milanović suodgovorni u aferi Uljanik

O aferi Uljanik, u kojoj su okrivljena šestorica, kaže da im se na teret stavlja nešto što su dvije Vlade pismeno odobrile.

“Njihov krimen je što su proizveli četiri broda po većoj cijeni, a prodali ih po tržnoj cijeni. Jučer smo saslušali svjedoke koji su rekli – u to doba mogli smo ili ići u stečaj ili izgraditi brodove s akumuliranim gubitkom”, kaže i dodaje da su za takav postupak dobili pismenu suglasnost dviju Vlada – Jadranke Kosor i Zorana Milanovića.

“Ako je Vlada odobrila, kako ih se sada može kazneno goniti zbog toga”, pita se Nobilo.

Foto: N1